Росен Христов: Да намалим потреблението на ток в пиковите часове, за да свалим цените

Министърът посрещна еврокомисаря по енергетика Кадри Симсон

Политика
20:19 - 30 Септември 2022
2082
Росен Христов: Да намалим потреблението на ток в пиковите часове, за да свалим цените

Министърът на енергетиката Росен Христов даде брифинг пред медиите. На летище София той посрещна еврокомисаря по енергетика Кадри Симсон и министрите на енергетиката на Румъния и Гърция.

Христов коментира въведеното от ЕС задължително пестене на ток в пиковите часове.

Предвиждахме мерки за намаляване на консумацията на ток в пиковите часове, отдавна е дискутирано, че трябва да се пристъпи към тези мерки. Смятаме да оптимизираме програмата, свързана с помагане с разликата в цените на тока, така че да обвържем тези помощи с резултати, свързани с намаляване на консумацията, което е добре и за цялата икономика.

Очакваме индустрията да подкрепи кампанията и да се включи активно, за домакинствата не сме предвиждали някакви задължителни мерки, така или иначе всеки би трябвало да се старае да бъде по-икономичен, особено в период на криза

След течовете от "Северен поток", властите у нас ще проведат среща за обсъждане на евентуална охрана на енергийната ни система, каза още министърът.

"Очакваме резултатите от службите, които се занимават с анализите дали това наистина е умишлен акт"
Кадри Симсон, еврокомисар по енергетиката заяви, че министрите са постигнали политическо съгласие за една много необходима стъпка по отношение на електроенергията

"Ако успеем да намалим потреблението си в пиковите часове, тъй като в момента консумираната енергия не отговаря на търсенето, можем не само намалим цените за потребителите, а също и да спестим газ. Освен това работим по обвързващ механизъм, чрез който страните членки да генерират доходи, за да подкрепят бизнесите си"