Росен Христов: Няма отражение на указа на Путин към договора ни с “Газпром”

Свят
09:39 - 09 Януари 2023
1780
Росен Христов: Няма отражение на указа на Путин към договора ни с “Газпром”

Нашите юристи пряко не виждат ефект от указа на руския президент Владимир Путин от 30 декември по нашия договор с “Газпром експорт”. Това отговори министърът на енергетиката Росен Христов на въпрос какво се показали анализите на международните консултанти.

Указът, който бе подписан в предпоследния ден на годината, предвижда някои плащания към “Газпром експорт” да могат да бъдат извършвани в чуждестранна валута.

“Ако има някакъв ефект спрямо нас, “Газпром експорт” са дължни да ни уведомят каква промяна има и какво се иска, както беше с предишния указ”, смята министърът.

“Засега такова уведомление нямаме, а какво се случва в Русия, директно нас не ни засяга, ние трябва да сме уведомени от страната, която ни е контрагент, това е “Газпром експорт”. Договорът ни е изтекъл, а в този указ изрично пише, че плащания, които са просрочени, или че руската страна има вземания, могат да се погасяват в чужда валута. Ние нямаме висящи плащания. А в него изрично пише, че такива плащания не са основание за възобновяване на доставките.”

Колкото до арбитража, Христов казва, че няма начин българската страна да не се подготвя, в договора има клауза “вземи или плати”.

“Опасявам се, че няма да пропуснат да ни изпратят всякакви претенции. Това е компания, която от десетилетия търгува с газ по цял свят, имали са всевъзможни казуси, имат юристи, ресурси. Ако смятат, че има възможност да вземат някакви пари, ще го направят, няма да се откажат, особено при положение, че не сме приятелска страна. Не очаквам нищо друго освен да се опитат, при опит няма какво да губят”, каза още Христов пред “24 часа”.