Росица Матева: Всеки втори СИК получи 25 лв. бонус за протокол без грешка

Все още не е уреден въпросът със склада за съхранение на машините - в края на юли е изтекъл срокът за наема

Политика
19:23 - 27 Септември 2024
732
Росица Матева: Всеки втори СИК получи 25 лв. бонус за протокол без грешка

Натиск има от обществените очаквания как ще се произнесе ЦИК по определени въпроси. ЦИК съумява да взема своите решения независимо от всякакви влияния и изказвания в публичното пространство и стои равно отдалечено от всички политически субекти.

Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ зам.-председателката и говорителка на ЦИК Росица Матева, отричайки членове на комисията да са били подложени на политически натиск по определени въпроси.

Матева посочи, че за членове на СИК няма образователен ценз, а след толкова много произведени избори последните години повечето били много опитни. Очаква сега да им е много по-лесно, защото има само един вид избор.

"Много хора се обадиха да си потърсят 25 лв за правилно попълнени протоколи. 50% от протоколите са правилно попълниха и те получиха своите възнаграждения", каза Матева след като на последните избори ЦИК отпусна сумата за всеки протокол, попълнен без грешка. Тепърва ще се преценява дали и сега да има такова.

Матева обаче се притеснява, че отново ще има замени на членове на секционни комисии до последния момент. И се оплака, че някои членове само формално ходели на обученията. "Това не трябва да се случва само за възнаграждение, това е дълг към обществото", настоя говорителката на ЦИК.

Все още не е уреден въпросът със склада за съхранение на машините - в края на юли е изтекъл срокът за наема. Удължен е до 30 септември, но наемодателят е предупредил, че няма да продължи да изпълнява задълженията. ЦИК отново настоя за склад, държавна собственост за целта. Според нея за толкова време държавата е имала възможност да построи такова. На думите на властта, че се оглеждат военни терени, Матева каза, че вече им е показван такъв - в едно от предходните правителства. Следващ министър обаче казал, че имотът не е с отпаднала необходимост.

Според нея проблем с хартията за машините няма, no e хубаво печатницата на БНБ да даде публично подробности по темата.