Роза тарталети с ябълки
за 8 броя, 60 мин
Продукти
4 ябълки
4 с.л. лимонов сок
4 с.л. захар
50 г масло
4 кори бутертесто
4 с.л. кайсиево сладко/конфитюр или друго по избор
2 с.л. пудра захар
Приготвяне
Ябълките се разполовяват, почистват се от семето и се нарязват на тънки филийки.
Сварява се сироп с 200 мл вода, лимоновия сок и захарта. Слагат се ябълките и се варят на слаб огън 1-2 мин. - леко да омекнат и да са гъвкави. Оставя се да се изстине.
Намазват се 8 купички за печене или форми за мъфини с масло.
Корите бутертесто се разточват върху набрашнена повърхност в размер около 28 на 14 см и се разрязват по дължина на 8 ленти.
Всяка лента се намазва с около ½ с.л. кайсиево сладко, като по ръба на дългия й край се подреждат със застъпване ябълкови филийки. Сгъват се лентите по дължина да се притиснат ябълките. Навиват се във формичките за печене с ябълките нагоре.
Пече се в загрята фурна на 190 градуса 30 мин. Оставя се да изстинат във формичките за 10 мин. Изваждат се и се оставят напълно да изстинат. Поръсват се с пудра захар.