Румънците спокойни, имат много газ

Топ
11:58 - 30 Август 2022
2094
Румънците спокойни, имат много газ

Газохранилищата в Румъния вече са запълнени до 72,5 процента от капацитета им, което е добра новина, като се има предвид, че целта, определена от Европейския съюз, е 80 процента до началото на ноември, съобщава телевизия Диджи 24, цитирайки министъра на енергетиката Вирджил Попеску.

Вътрешното производство на газ в Румъния покрива текущото потребление и осигурява и съществена част от складовите наличности за зимата. Преди десет дни нивото на запълване на газохранилищата беше 67 процента, а сега е 72,5 процента - ниво, смятано за изключително добро за настоящия период, отбелязва телевизията.

 
Попеску също така приветства предложението на председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен за разделяне на цената на електроенергията от тази на газа - мярка, целяща да противодейства на ускореното поскъпване на електричеството.

Министърът заяви, че Румъния, заедно с други членки на ЕС, още от март насам подкрепя идеята за разделянето на цените. По този начин цената на електроенергията, произвеждана включително и от газови централи, може да бъде предпазена от "очевидните манипулации" на Москва по отношение на газовия пазар, които водят до изкуствени поскъпвания, рефлектиращи и върху цената на електроенергията, посочва той.