Румънското правителство прие нов пенсионен закон

ЕС
11:26 - 10 Ноември 2023
3431
Румънското правителство прие нов пенсионен закон

Румънското правителство одобри днес нов пенсионен закон, който е включен като ангажимент в Националния план за възстановяване и устойчивост, и предвижда увеличение на пенсиите и премахване на "несправедливостите" при изчисляването, предаде агенция Аджерпрес.

„Законът за пенсиите бе одобрен! Няма „не искам“ или „не мога“, когато става дума за пенсионерите. Това правителство ще им въздаде справедливост!“, заяви премиерът Марчел Чолаку в публикация на страницата си във Фейсбук.

Телевизия Диджи 24 информира, че законът за пенсиите е бил одобрен след скандал между двете партии в управляващата коалиция. Министърът на финансите Марчел Болош първоначално отказал да даде становище по закона, с който пенсиите на румънците ще нараснат, защото според него няма пари за това, съобщиха политически източници пред телевизия Диджи 24.

Лидерът на Национално-либералната партия Николае Чука поискал разяснения, след като снощи министерството на труда представило информация, според която бюджетното въздействие на новия пенсионен закон ще бъде 55,6 млрд. леи, което е много повече спрямо изчисленията на министерството на финансите. „Въздействието е три процента от брутния вътрешен продукт (БВП), което е нещо огромно и трябва да идентифицираме източниците на финансиране“, заявил Чука, цитиран от Диджи 24.

След временно отлагане на правителственото заседание и дадено в крайна сметка становище със забележки от министъра на финансите, пенсионният закон бе одобрен.

Миналата седмица премиерът Марчел Чолаку заяви, че догодина пенсиите в Румъния ще бъдат увеличени на два пъти - с индексация от 1 януари и с преизчисление от 1 септември.

В началото на днешното правителствено заседание румънският премиер каза, че в новия пенсионен закон ще бъде премахнат прагът от 9,4 процента от БВП за разходи за пенсии.

Чолаку подчерта, че догодина няма да има увеличение на данъците, но поиска план от мерки за увеличение на събираемостта на дължимите към държавния бюджет суми.

Министърът на труда и социалната солидарност Симона Букура Опреску увери, че ще бъдат намерени средства за увеличение на пенсиите през януари и през септември следващата година, пише БТА.

Запитана дали този закон не се приема заради предстоящите избори, а увеличенията на пенсиите може да бъдат отложени, както е ставало по-рано, министърката каза, че "законът е стабилен и устойчив".