Румен Петков плаши с газова криза от 1 януари

Доставките не били сигурни, ако Украйна и Русия не се разберат за тръбите

У нас
15:44 - 03 Декември 2019
2459
Румен Петков плаши с газова криза от 1 януари

Газовата сигурност на България е под въпрос и заплахата на 1 януари да сме без газ е огромна. За това предупреди лидерът на АБВ Румен Петков пред медиите. Той подчерта липсата на каквато и да е последователност на държавата ни по енергийните проекти изобщо и огромните загуби, които държавата ни понася в тази връзка.

„Българското правителство излъга партньорите на изток и запад, че „Турски поток“ ще бъде въведен в експлоатация на 31 декември тази година. Ние от АБВ предупредихме още през февруари, че начинът, по който действа правителството, гарантира, че „Турски поток“ няма да е готов и фактът е очевиден. Ние унижихме интереса на българската икономика като не изградихме „Южен поток“.

Ние не изградихме „Турски поток“ през България и ако Русия и Украйна не се разберат, настояваме българите да знаят, че на 1 януари може да сме без газ. Тук вината е на премира Борисов, който с безгръбначие обслужи чужди интереси, поставяйки под въпрос газовата сигурност на България“.

Що се отнася до работата по газовата връзка с Гърция, там сроковете също не се спазват и към днешна дата дейност на терен няма, посочи Петков.

„Бави се изграждането на интерконектора България-Гърция. Министър Теменужка Петкова обяви, че газопроводът ще бъде готов през октомври, в четвъртък в парламента обяви, че ще е готов до края на годината. Нашата прогноза е, че няма да бъде готов до март 2021 г. Този газопровод е икономически немотивиран. Заплахата на 1 януари да сме без газ е огромна. Това правителството доведе дотам нещата, че гарантирането на газоподаването за България да не зависи от българските институции", коментира бившият вътрешен министър. 

Преди 10 години България бе скована от безпрецедентна газова криза именно заради разрива в дипломатическите отношения между Русия и Украйна. Тогава "Газпром" рязко намали подаването на горивото през Украйна и се наложи България да разчита само на хранилището си в Чирен и незначителни количества от находището в Галата. С