Румен Петков: С тънък маньовър Иван Гешев издигна Румен Радев за втори мандат

Политика
12:10 - 30 Януари 2020
6033
Румен Петков: С тънък маньовър Иван Гешев издигна Румен Радев за втори мандат

Главният прокурор Иван Гешев е направил „много тънък маньовър“, с който „издигна Румен Радев за втори мандат“, смята Румен Петков. Лидерът на АБВ коментира в студиото на „Тази сутрин“ засилващото се напрежение между обвинител №1 и държавния глава. От думите на бившия вътрешен министър стана ясно, че реално Иван Гешев е оглавил инициативния комитет за издигане на Румен Радев за втори мандат.

"Да се разхвърлят СРС-та е просташко“, заяви Петков по повод изпратените от прокуратурата записи, на които се предполага, че са записани разговори между командващия на ВВС ген.-майор Цанко Стойков и президента Радев.

Предишния път, когато Цветан Цветанов „разхвърля“ СРС-та в парламента, България беше осъдена, припомни лидерът на АБВ. Според него е важно да се каже за какво се разследва ген.-майор Стойков, защото остава впечатление, че е бил подслушван само за да бъде записан Радев.

Самият Петков разкри, че в миналото също е сигнализирал срещу настоящия началник на ВВС за „нелегален ремонт на самолети“.

Сегашният вътрешен министър Младен Маринов е професионалист и не би ползвал безотговорно специални разузнавателни средства, така че трябва да се види коя от другите институции с право да употребяват такава техника е осъществила подслушването, смята Румен Петков.

Ексминистърът на вътрешните работи коментира и случващото се с бизнесмена Васил Божков през последните дни и специализираната акция в негови офиси и къщи. „Съветвам господин Божков да се върне в България“, заяви Петков и допълни, че „може да има основания да се страхува (за живота си)“, но „не се прави така, когато имаш обвинение“.

Тази сряда бе издадена европейска заповед за издирване на бизнесмена, а пред Би ти Ви Божков той заяви, че не е в България, а в друга държава на Балканите и че се страхува да се върне у нас заради репресии.

Друго много важно нещо в случая с Комисията по хазарта е „да се изчистят отговорностите“, смята Петков. „Твърденията, че някой може да управлява Комисията по хазарта през главата на министъра на фин са несъстоятелни“, каза лидерът на АБВ, според когото „ако той е дал тази възможност (за двоен стандарт при таксуването на лотариите), главният прокурор трябва да влезе в кабинета на финансовия министър с камерите“.