Румен Радев: Младите хора трябва да успяват у нас (СНИМКИ)

Топ
13:14 - 11 Октомври 2019
3305
Румен Радев: Младите хора трябва да успяват у нас (СНИМКИ)

Президентът Румен Радев пусна във фейсбук своите очаквания от срещата на върха на парламентарните републики в Европейския съюз в Атина с участието на президентите на България, Германия, Гърция, Естония, Ирландия, Италия, Латвия, Малта, Полша, Португалия, Словения, Унгария и Хърватия.

Ето какво написа държавният глава:

България очаква новият мандат на европейските институции да бъде посветен на реалното икономическо, социално и научно сближаване в ЕС като фактор за развитие и растеж. Ако Европа не инвестира в своето социално и икономическо единство, вътрешното разделение ще продължи да се задълбочава.

За България успехът на Кохезионната политика ще се измерва в преустановяването на емиграцията и на това, младите хора да намират своята перспектива за развитие у нас.

Европа все още се фокусира предимно върху последствията и по-малко върху причините за миграцията, а ЕС все още е зает основно да реагира на промените в средата за сигурност. Докато другите стратегически играчи променят тази среда в свой интерес, миграционният натиск остава за нас.

Необходимо е засилване на охраната на външните европейски граници, реформи в Дъблинския регламент и европейската политика за предоставяне на убежище, както и интензивен диалог със страните на произход на мигрантите и тяхното връщане.