Румен Радев: Не може българите да бъдат втора категория европейци

Политика
16:07 - 06 Октомври 2022
2412
Румен Радев: Не може българите да бъдат втора категория европейци

"Не може българите да бъдат втора категория европейци и да чакат унизително по всички контролни пропускателни пунктове на Европа." Това категорично е заявил българският президент Румен Радев по време на проведена работна среща късно снощи със свои колеги държавни глави от групата "Арайолуш". Групата е платформа за политически диалог, фокусиран предимно върху теми, свързани с европейската сигурност и стабилност, с ролята на ЕС в международната политика, с борбата по измененията на климата.

Радев засегна темата за проточваното вече 11 години приемане на България и Румъния в Шенген. При положение, че страната ни е покрила всички технически изисквания и продължава да влага огромни финансови и човешки ресурси, е недопустимо в замяна да сме обект на двойни стандарти и неразбирателство, категоричен е президентът.

Светът има нужда от обединена и силна Европа, която да изиграе позитивна роля в международните отношения, твърди президентът.

Румен Радев призова Обединена Европа да не остава безразлична към войната между Русия и Украйна, която според него е най-сериозната заплаха за сигурността след Втората световна война. Според него е крайно време мирът и диалогът да вземат превес над физическата агресия, имайки предвид тежките енергийни, икономически и социални кризи, които се усещат от всички нас.

Той допълни още, че фокус на всяко следващо председателство на Съвета на ЕС ще бъде общата европейска политика за сигурност и отбрана.

Радев припомни, че тази година се навършиха 65 години от подписването на Римския договор, с който се формира Европейската икономическа общност, принципите, около които е изградена Обединена Европа и доверието, което европейските граждани инвестират в ЕС. Българският президент подкани своите колеги да се замислят как да продължи своя път в интерес на народите, които съставляват Обединена Европа. Това заяви днес Румен Радев пред журналисти в малтийската столица Валета, където се състоя срещата на групата "Арайолуш".

От Малта президентът на България се отправя директно към Чехия, а по-конкретно Прага, където ще представлява страната ни на първата среща на Европейската политическа общност. На заседанието представители на 17 държави от Европейския съюз ще обсъждат проблемите на сигурността в Европа.