Русе търси 2,6 млн. лв., за да възстанови летището си

Средствата са за ремонт на 7,5 км. ограда, участъци от пистата и осигуряване на системи за сигурност

Новини
15:27 - 02 Декември 2021
1092
Русе търси 2,6 млн. лв., за да възстанови летището си

Русенската община е кандидатствала за 2,6 млн. лв. пред държавата, с които да възстанови местното летище. 

Основно това са пари за ремонт на 7,5 км. ограда, участъци от пистата и осигуряване на системи за сигурност, информира Арена Медиа. 

10 страници са предписанията получени от Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация” и те са в момент на изпълнение.

От летището съобщават, че до момента са изпълнени 111 полета, тъй като настоящият статут на летателна площадка позволява излитане и кацане на малки самолети.

Новата система, която ще ръководи полетите ще бъде в облекчен режим и ще позволява кацане само денем и при добра видимост, допълни Милков. За поддръжка годишно общината отделя 80 000 лева за стопанисване на полосата и прилежащите и сгради.

Съоръжението е открито през 1967 г. като военно летище и обект за обучение на българските Военновъздушни сили. С такъв статут летището функционира до 1998 г. В този период то е използвано за осъществяването както за военни, така и за граждански полети. От 2015 г. 100% от собствеността е прехвърлена на Община Русе, а от 2016 г. е лицензирано за летателна площадка за малки самолети.

Граждани и бизнес искат да има полети от Русе до София и ще се възползват от тях - това показват резултатите от допитване направено през лятото от Община Русе.

Проучването, което продължи около месец, е заради намерението на авиационния оператор "Гъливеър" за осъществяване на редовни пътнически полети между Русе и София, като експлоатира русенското общинско летище. По време на допитването са попълнени 2980 анкети от бизнеса и 3937 - от граждани. Резултатите показват, че над 98 процента заявяват, че ще се възползват от полети до София и обратно.

Към момента Община Русе не може да се ангажира за точна цена на билетите, които зависят от оператора, който ще изпълнява полетите, но те ще бъдат съпоставими с тези от летищата във Варна и Бургас, надява се градоначалникът.