Русия фалира до месец?

Икономика
15:30 - 08 Юни 2022
6087
Русия фалира до месец?

Неплатените наказателни лихви за забавени плащания по един доларов заем изправят Русия пред опасността от фалит – за първи път от Октомврийската революция насам.

Една от причините за това са санкциите на ЕС, които засегнаха и фирмата за разплащания, която Москва беше определила да обслужва плащанията по еврооблигациите на страната.

През последните 100 години Русия на няколко пъти е изпадала във финансови затруднения, но тя винаги е успявала някак да избегне неплатежоспособността. Този път обаче може и да не успее, пише "Дойче веле".

Необичайното е това, че Русия не е застрашена от фалит заради липсата на средства.

Страната разполага с огромни валутни резерви, а всеки месец получава милиарди от продажбите на петрол и газ. Така че оставащият дълг от близо 40 милиарда щатски долара и близо двата милиарда долара, които са на падеж до края на тази година, не би трябвало изобщо да я затруднят.

Междувременно обемът на руския държавен фонд, в който постъпват средства от продажбите на петрол и газ, нарасна значително до 197,7 милиарда щатски долара. Само месец преди това в него имаше 155,2 милиарда долара, но през май в него бяха преведени постъпленията от търговията със суровини през 2021 година.

В същото време страната е до голяма степен откъсната от системата на международните разплащания – следствие от наложените ѝ санкции заради войната в Украйна. Освен това една част от руските валутни резерви е замразена. А наскоро изтече действието на клауза, която по изключение позволяваше на американски притежатели на руски държавни облигации да получават рентата си.

Това тика Русия към държавен банкрут, тъй като е блокиран пътят за тези плащания и средствата по тях не могат да бъдат превеждани по сметките на кредиторите.

Русия предложи изход от ситуацията, като призова кредиторите да се съгласят да получават вземанията си в руска конвертируема рубла или в други валути, различни от щатския долар, така че да бъде избегната западната система за международни разплащания.

Финансовият министър Антон Силуанов предложи и за руските държавни облигации да важи същата схема, както за европейските купувачи на руски газ – разплащания с конвертируема рубла. Казано иначе: чуждите кредитори да си открият сметки в някоя руска банка, а плащанията да се извършват в различна валута от щатския долар.

Този план обаче също нямаше да помогне на Русия да избегне неплатежоспособността, защото американските инвеститори нямаше да могат да участват в него. А миналия петък ЕС включи към санкционираните лица и организации и Националния депозитар по сетълмента, който трябваше да обслужва руските задължения в евро.  

Кога ще настъпи неплатежоспособност?

Русия може официално да бъде обявена за неплатежоспособна още в края на месец юни. Не е ясно само дали лихвите по облигации, които Русия твърди, че е превела още на 27 май, ще пристигнат при кредиторите с оглед на действащите санкции.

По-конкретно става въпрос за плащания по лихви в размер на 71,25 милиона в щатски долари и 26,65 милиона в евро. За да не бъде обявена Русия за неплатежоспособна, тези суми трябва да са постъпили по сметките на кредиторите най-късно 30 дни след падежа.

Такъв беше и случаят с падеж в началото на април, който Русия успя да спази малко преди да изтече гратисния срок на 2 май.

Русия вече е изключена от глобалните финансови пазари. Но освен загубата на репутация евентуалната неплатежоспособност носи и други негативи за страната. Така например кредиторите ще могат да завеждат съдебни дела, а съдът да налага конфискация на руски активи в чужбина.

Освен това ще започне дълъг и скъпо струващ процес по преоформяне на дължимите дългове, ако един ден Русия и Западът отново се сближат. По правило държавният банкрут оскъпява дългосрочно цената на кредитите, което ще бъде допълнително финансово бреме за Русия в продължение на дълги години.