Русия глобява наред за обиди към Путин

Актуални новини
22:00 - 02 Декември 2019
2458
Русия глобява наред за обиди към Путин

Глобите за неуважение към властта, наложени от руските съдилища, надхвърлят милион рубли, съобщи директорът на правозащитната организация "Агора" Павел Чиков.

Според статистиката, която цитира Чиков в канала си в „Телеграм”, към 1 декември се знае за 63 дела за неуважение към властта в 35 региона на Русия. По 33 от тях са били присъдени глоби. Общо по този законов текст руските съдилища са изискали 1 155 000 рубли.

27 от делата са за обиди по адрес на президента Владимир Путин, което прави 82% от делата, при които подсъдимите при които са били признати за виновни. На второ място са обидите срещу силовиците (9.5%), на трето място са обидите по отношение на обществото (6%).

Законът, според който обидите срещу властта се третират като дребно хулиганство, влезе в сила в Русия в края на март 2019 г.

Законът обхваща информация, която в неприлична и оскърбителна форма изразява "явно неуважение" към обществото, държавата, държавните символи (знаме, герб, химн), конституцията и органите на властта.