Русия гони петима дипломати на Полша

С това руските власти отговаряли на аналогични действия на Варшава

Свят
12:44 - 23 Април 2021
1188
Русия гони петима дипломати на Полша

Русия е информирала привикания в руското външно министерство посланик на Полша в Москва Кшищоф Краевски за решението си да експулсира петима служители на полското дипломатическо представителство, които трябва да напуснат страната до 15 май включително, съобщава ТАСС.

"Беше казано, че в отговор на провокативните действия на Полша за експулсиране на руски дипломати, изхождайки от принципа на реципрочност, министерството е обявило петима служители на посолството на Република Полша в Руската федерация за персони нон грата. Те трябва да напуснат територията на Руската федерация преди края на деня на 15 май 2021 г.", уточниха от руското външно ведомство.

С това руските власти отговаряли на аналогични действия на Варшава, която на 15 април обяви трима служители на руското посолство за "нежелани лица". Причината е "нарушаване на условията на дипломатическия статут и провеждане на мероприятия в ущърб на републиката".

По думите на говорителката на руското външно министерство Мария Захарова случващото се отговаряло на интересите на САЩ, но не и на Полша.

Отношенията между Русия и Запада продължават да се влошават. През последните седмици САЩ, България, Украйна, Чехия и Словакия обявиха експулсирането на служители на руските дипломатически мисии по различни причини. Москва твърди, че реагира огледално, но всъщност експулсира повече дипломатически служители, отколкото Полша и Чехия.