Русия и Украйна се договориха за газа

"Газпром" ще сключи споразумение с "Оператора на газотранспортната система на Украйна"

Свят
11:44 - 27 Декември 2019
1688
Русия и Украйна се договориха за газа

Русия и Украйна са се договорили, че от 1 януари 2020 г. взаимните искове ще бъдат снети и изземването на имущество в резултат на решения по съдебни искове ще бъде отменено. Това обяви руският министър на енергетиката Александър Новак, цитиран от руските медии.

Договореността за отказ от взаимните искове, за които няма окончателно решение, стана част от протокола за газово сътрудничество, който Русия и Украйна подписаха на 20 декември.

За да продължи транзита на газ през Украйна, руският газов гигант "Газпром" ще сключи споразумение с "Оператора на газотранспортната система на Украйна", а с украинската петролно-газова компания "Нафтогаз" - договор за резервиране на капацитети за транспортиране.

Предполага се, че през следващата година ще бъдат запазени капацитети за транзит на 65 млрд. куб. метра газ, а в периода 2021-2024 г. - по 40 млрд. куб. метра при установяване на конкурентна тарифа.

Що се отнася до уреждането на правните спорове, "Газпром" са се съгласили да изплатят на "Нафтогаз" 2,9 млрд. долара във връзка с решението на Стокхолмския арбитраж, а украинското правителство трябва да подпише споразумение с "Газпром" за снемане на антимонополните претенции в размер на 7,4 млрд. долара.