Русия иска ограничаване на износа на украинско зърно за Европа

Припомняме, че на 23 юли Русия нанесе ракетни удари по пристанището в Одеса

ЕС
12:05 - 07 Септември 2022
1935
Русия иска ограничаване на износа на украинско зърно за Европа

Руският президент Владимир Путин предложи да се помисли за ограничаване на износа на зърно от Украйна за Европа и ще обсъди този въпрос с турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Той заяви това, говорейки в сряда на пленарното заседание на Източния икономически форум, който се провежда в руския град Владивосток, предава ТАСС.

"Може би трябва да помислим за ограничаване на износа на зърно и други храни по този маршрут (от Украйна за Европа - бел. ТАСС). Определено ще се консултирам с турския президент Ердоган по тази тема. В крайна сметка ние разработихме механизма износ на украинско зърно", каза президентът.

Путин нарече "поредна нагла измама" ситуацията с износа на зърно от Украйна за страни, които не се нуждаят от тези доставки.

Той е завил, че Русия ще настоява износът на зърно от Украйна и Руската федерация да е насочен към подобряване на ситуацията на световните пазари и понижаване на цените.

Путин се оплака, че споразуменията за зърно не определят колко храна от Украйна трябва да отиде в развиващите се страни.

Руският президент твърди, че "само два кораба от 87" са били натоварени по Световната продоволствена програма на ООН. "И 60 000 тона храна от 2 милиона тона били изнесени за тях", като нарече европейските страни "колонизатори", които мамят развиващите се страни.

Михайло Подоляк, съветник на ръководителя на президентската канцелария на Украйна, каза, че Русия няма причина да предоговаря забележително споразумение, което позволява на Украйна да изнася зърно от черноморските пристанища и че условията на сделката се спазват стриктно. В разговор с Ройтерс Подоляк нарече позицията на Русия "неочаквана" и "безпочвена".

В различни медии се появяват коментари, че макар целта на зърнената сделка да беше осигуряване на критични хранителни доставки за гладуващите в Азия и Африка, много кораби пътуват към Европа.

Австрийският вестник Der Standard представя справка от Съвместния координационен център в Истанбул, според който от украински пристанища досега са отплавали 59 кораба с хранителни доставки, като най-много от тях са били насочени към Турция - 20; Италия - 6; Египет - 5; Южна Корея - 3; Иран, Израел и Китай - по 2; Судан, Ливан, Индия, Йемен и Джибути - по 1; за страни от ЕС (включително Италия) са отплавали 17 кораба.

Вестникът припомня случая с кораба Razoni, след като първоначалният купувач отказа да приеме доставката. По-късно се появи и информация, че корабът със зърното е акостирал в Сирия.

Припомняме, че руският външен министър Сергей Лавров заяви във вторник, че Западът не спазва обещанието си да улесни руския износ на храни и торове към световните пазари, повдигайки потенциални проблеми относно ангажимента на Русия към зърнената сделка, сключена с Украйна.

Лавров каза, че Западът не е облекчил санкциите, за да улесни Русия да превозва своите селскостопански продукти в чужбина. Москва разглежда ангажимента като ключова част от сделката, постигната с посредничеството на ООН и Турция, за прекратяване на блокадата на износа на зърно от Украйна от южните й пристанища и облекчаване на задаващата се глобална хранителна криза.

"Нашите западни колеги не правят това, което ни беше обещано от генералния секретар на ООН", каза Лавров на пресконференция в Москва.

Припомняме, че на 23 юли Русия нанесе ракетни удари по пристанището в Одеса само часове след подписването на споразумението в Турция, което много наблюдатели оцениха като предупреждение от Москва, че от нея зависи изпълнението на това споразумение.