Русия не се притеснява от ядрения потенциал на Китай

Според Путин нарастването на военната мощ на Пекин е естествен процес

Русия
16:31 - 30 Ноември 2021
1704
Русия не се притеснява от ядрения потенциал на Китай

Русия не се притеснява от нарастването на военния потенциал на Китай, с който има най-високо ниво на отношения, тя сама се ангажира с увеличаването на своите сили, заяви руският президент Владимир Путин, съобщава ТАСС.

"Великобритания, Франция обявяват, че планират и изпълняват планове за модернизиране на ядрения си арсенал. Страдат ли САЩ от това, причинява ли им безпокойство? Не. Защо трябва да показваме безпокойство относно нарастването на военния потенциал на най-близките ни съсед, с който имаме безпрецедентно високо ниво на междудържавни отношения? Не, това не ни плаши, защото ние сами развиваме своя потенциал", отбеляза президентът.

Според Путин нарастването на военната мощ на Китай е естествен процес, тази страна има право да изгражда политиката си по такъв начин, че да гарантира безопасността на своето население.

Той припомни, че населението на Китай е близо 1,5 милиарда. "Има право да изгражда своята отбранителна политика по такъв начин, че да гарантира сигурността на тази огромна държава. Кой може да им откаже това? Естествено, във връзка с нарастването на икономическия потенциал нараства и военната мощ. Това е естествен процес".

Балансиран свят е възможен на базата на стабилни общи правила, договорени и приети от международната общност, допълва Путин.

"Необходимо е да се изгради такъв модел на международна комуникация, така че всички членове на международната общност да се чувстват равнопоставени, за да започнат да действат общи правила, със съгласие и приети от международната общност. Това означава по стабилни правила”.

"Ако успеем да създадем всичко това в сферата на търговските отношения, когато водещите икономики в света няма да налагат волята си на по-слабите икономики и да диктуват как да изграждат търговската си политика, няма да пречат на инвестициите, в определени валути ... ако се стремим да изградим такива отношения, тогава според мен ще можем да преминем към един по-балансиран свят, балансирани отношения, което означава по-голям ефект спрямо всички задачи, които сме си поставили", каза Путин.

Според него съвременният модел на международни отношения е изкривен и дава възможност на някои страни да "използват предимства в отбранителната сфера и да се опитват да диктуват условията в икономиката", да налагат санкции.

Путин смята, че това не позволява на други държави да развият своя потенциал, води до изкривявания в световната икономика, социалната сфера и политика, напрежение в различни части на планетата.

Той посочва като пример за подобни ситуации Либия, Сирия, Афганистан и някои африкански страни. Той уточни, че заради това в света има миграционни потоци. Общи правила, според президента, са необходими, за да се избегнат подобни последици.