Русия: Няма страшно за живота на Навални

Той излежава присъдата си в наказателна колония на около 100 километра източно от Москва

Свят
12:40 - 27 Април 2021
2270
Русия: Няма страшно за живота на Навални

Руският комисар по правата на човека Татяна Москалкова заяви, че няма заплаха за живота на Алексей Навални, предаде "Интерфакс" във вторник. 

В интервюто Москалкова каза, че Навални е "прегледан няколко пъти от лекари извън системата на ФСИН", добавяйки, че лекарите са от различни специалности и че техните доклади "вдъхват доверие", когато става въпрос за състоянието на Навални.

Коментирайки неговата гладна стачка и последвалият й край, Москалкова заяви, че "излизането от гладна стачка винаги изисква наблюдение" и че доколкото тя знае проверки се извършват.

Здравето на Навални е противоречива тема за Русия, а адвокатите му твърдят, че не е получил адекватна медицинска помощ.

Много страни, включително Обединеното кралство и Съединените щати, призоваха за освобождаването му поради опасения за здравето.

Припомняме, през януари 44-годишният опозиционен лидер бе задържан на летище "Шереметиево" в Москва, по-малко от час след пристигането си от Германия, където се възстановяваше 5 месеца от отравяне с новичок, което се предполага, че е по заповед на президента Владимир Путин.

Руски съд постанови, че той трябва да лежи в затвора 2 г. и 8 месеца за нарушаване на условна присъда от 2014 г. Преди 7 г. Навални бе осъден условно на 3 г. и 6 месеца затвор, но срокът на лишаване от свобода е намален, тъй като почти година опозиционерът бе под домашен арест.

Той излежава присъдата си в наказателна колония на около 100 километра източно от Москва.

В момента повечето от най-приближените съюзници на Навални са под домашен арест или са напуснали страната.