Русия обяви за абсурдни претенциите на Украйна за газа

Като цяло "Нафтогаз" оценява претенциите си към "Газпром" на 22 млрд. долара

Свят
16:37 - 19 Ноември 2019
2453
Русия обяви за абсурдни претенциите на Украйна за газа

Претенциите на Украйна към Русия по газовия въпрос ги смятат в Кремъл за абсурдни и неприемливи. Това обяви прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от руските медии.

"Нямам какво да добавя към обясненията, дадени от президента Путин в Бразилия на пресконференция. В момента няма нищо принципно ново. Ако си спомняте, той каза, че със сигурност има опасност да се навлезе в новата година без съответното споразумение", поясни той.

Действащите договори между Русия и Украйна за транзита и доставката на синьо гориво изтичат в края на тази година. Москва, Киев и Европейската комисия провеждат тристранни консултации по условията на по-нататъшното сътрудничество, но засега безрезултатно.

На последната среща на 27 октомври представителите на Русия предложиха пакетно решение на газовия проблем. По-конкретно ставаше въпрос за прекратяване на всички искове и съдебни спорове, които в Москва смятат за необосновани. Вчера "Газпром" изпрати официално предложение по въпроса на украинската компания "Нафтогаз".

В Киев разкритикуваха предложенията на Русия и "Газпром". Изпълнителният директор на "Нафтогаз" Юрий Витренко заяви, че обмислят различни схеми, но не и оттегляне на исковете. Министърът на енергетиката на Украйна Алексей Оржел нарече предложението неприемливо.

Като цяло "Нафтогаз" оценява претенциите си към "Газпром" на 22 млрд. долара, които са резултат от решението на Стокхолмския арбитраж (в размер на почти 3 млрд. долара), иск за 12 млрд. долара и седем милиарда долара глоба, наложена от антимонополната комисия на Украйна.