Русия променя режима на внос от "неприятелски" страни

Русия
16:59 - 25 Юли 2023
2504
Русия променя режима на внос от "неприятелски" страни

Русия повишава митата върху вноса от така наречените "неприятелски" страни, обещавайки, че местните производители ще могат да запълнят празнините, предава Ройтерс.

Руският внос от държави, които наложиха санкции срещу Москва заради нахлуването й в Украйна, се срина през 2022 г., а цената на вносния алкохол се повиши значително.

Някои западни производители спряха да продават стоките си в Русия, но Москва намери заобиколни начини да поддържа доставките на стоки, включително сива схема за внос, и много чуждестранни стоки остават по рафтовете на магазините.

Митата върху вноса на вино от "неприятелски" страни ще бъдат повишени до 20% от 12,5%, съобщи руското правителство във вторник, очертавайки мерките, изготвени от премиера Михаил Мишустин.

Руските производители увеличават производството си и потребителите все повече избират руско вино, се казва в бележка на правителството.

"Вътрешното производство и вносът от приятелски страни ще задоволят напълно вътрешното търсене."

Вносът на вино от Чили се е увеличил с 9% в стойностно изражение миналата година, докато от Армения е скочил със 161%, каза правителството, като има перспективи за значително увеличение на вноса на южноафриканско вино.

Русия също планира да забрани вноса на готови морски продукти.

"Спирането на вноса от Европейския съюз, Съединените щати и Норвегия ще освободи специфични пазарни ниши, които местните производители да запълнят", каза правителството.

В доклада също така се казва, че Русия ще увеличи вносното мито за пречистен глицерин - използван в хранително-вкусовата промишленост, личната хигиена и фармацевтичната промишленост - до 35% от 5%, за да повиши конкурентоспособността на местните фирми. Ще бъде наложено 50% вносно мито върху шперплата.

Възстановяването на вноса тази година отслаби рублата, която спадна този месец до най-ниското си ниво от повече от 15 месеца. Заедно със силното потребителско търсене, това накара Банката на Русия да повиши лихвените проценти със 100 базисни пункта до 8,5% миналата седмица.

Във вторник централната банка съобщи, че вносът през второто тримесечие е нараснал с 35% спрямо предходната година, като спадът на вноса от ЕС е напълно компенсиран от този от други страни.

Доставките от Китай са се увеличили със 79%, докато Турция също е увеличила износа си за Русия.