Русия удължи ареста на двамата журналисти, свързани с Навални

Русия
12:23 - 26 Юни 2024
1120
Русия удължи ареста на двамата журналисти, свързани с Навални

Руски съд удължи предварителния арест на двамата журналисти, обвинени в участие в дейността на "екстремистка" организация, основана от покойния опозиционер Алексей Навални, съобщава "Ройтерс".

Басманният съд в Москва постанови удължаването до края на септември на ареста на Константин Габов - журналист на свободна практика, който в миналото е работил за "Ройтерс", и Сергей Карелин, който в миналото е работил за "Асошиейтед прес".

Габов и Карелин са обвинени в подготовка на материал за YouTube канала "Navalny Live", управляван от сподвижници на Навални, който почина в арктически затвор през февруари. Обвинението, по което са обвинени и двамата, предвижда присъда до шест години затвор.

Те бяха показани в стъклена клетка в съдебната зала.

"Габов е журналист на свободна практика, който в миналото понякога е участвал в новинарската дейност на "Ройтерс", посочи говорител на медията.

"Ройтерс" е дълбоко ангажирана със свободата на печата и се противопоставя на ареста и задържането на всеки журналист по причини, свързани с репортажите", допълни той. "Журналистите трябва да са свободни да съобщават новини от обществен интерес без страх от тормоз или нараняване, където и да се намират".

Руските власти забраниха движението на Навални като екстремистко и определиха покойния опозиционер за подкрепян от САЩ размирник, целящ да предизвика революция, за да дестабилизира Русия.

Много руски журналисти, работещи за недържавни медии, избягаха от страната, след като Москва изпрати войски в Украйна през февруари 2022 г. и въведе нови строги закони, наказващи със затвор хора, за които се смята, че са дискредитирали руската армия или разпространяват "фалшиви новини" относно военните.