Русия вече набира жени в щурмовите си отряди

Украйна
17:23 - 28 Ноември 2023
2448
Русия вече набира жени в щурмовите си отряди

Руският батальон "Еспаньола" вече набира жени в своите щурмови отряди.

"Момичетата в "Еспаньола" получават възможност да реализират своя потенциал не само като снайперисти, но и в щурмовите отряди, в медицината, комуникациите, в частите за радиоелектронна борба, в управлението на дронове", се казва в публикация в телеграм канала на батальона, цитирана от руското издание "Важни истории" на 28 ноември. 

Журналистка на "Важни истории" се е обадила на телефона за контакт на военното подразделение, за да научи повече подробности, представяйки се като кандидатка за работата. Обяснено й било, че договорът се сключва за 6 месеца, първите 1-2 от които са обучение и координация. Заплащането първите месеци е  110–120 хиляди рубли, а след като вербуваният бива прехвърлен на фронта сумата се удвоява. След изтичане на този договор може да бъде сключен втори - за 3 месеца при индивидуално договаряне. При подписване на първия договор се плащат еднократно 50 хиляди рубли. В случай на раняване жената доброволец получава между 1 и 3 милиона рубли, в случай на смърт роднините й получават 5 милиона рубли.

Договорът се подписва с ЧВК "Редут". По-рано "Важни истории" съобщи, че друг батальон на "Редут" - "Борз" също набира жени като снайперисти и оператори на дронове на фронта.