Русия заплаши да изгони дипломати на САЩ

По-рано Вашингтон поиска 27 руски дипломатически служители да напуснат Щатите

САЩ
12:17 - 01 Декември 2021
2017
Русия заплаши да изгони дипломати на САЩ

До 31 януари 2022 г. служителите на посолството на САЩ, които са в Москва повече от три години, трябва да напуснат Русия. Това обяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от "Новости".

По-рано Вашингтон поиска 27 руски дипломатически служители да напуснат САЩ до 30 януари 2022 г.

"Ние разглеждаме американското изискване именно като експулсиране и възнамеряваме да реагираме по съответен начин. До 31 януари 2022 г. служителите на американското посолство, които се намират в Москва повече от три години, трябва да напуснат Русия", настоя Захарова.

Тя подчерта, че това не бил избор на Русия, а "САЩ наложиха подобна игра": през 2020 г. Държавният департамент едностранно определи тригодишно ограничение за продължителността на командировките за служители на посолството във Вашингтон и генералните консулства на Русия в Ню Йорк и Хюстън.

"До 1 юли следващата година, ако Вашингтон не се откаже от тригодишното правило и не направи компромис, още работници ще напуснат в общ брой, съизмерим с обявения от Държавния департамент брой руснаци", добави Захарова.

По думите ѝ на руските дипломати, които вече са напуснали и трябва да напуснат САЩ, е забранено да влизат за работа в руските дипломатически мисии в продължение на три години.

В средата на април Вашингтон отново разшири антируските санкции и изгони десет дипломати. В отговор Русия включи Съединените щати в списъка на неприятелските страни, на които по-специално беше забранено да наема руснаци и граждани на трети страни за работа в посолствата. Американската дипломатическа мисия заяви, че ще трябва значително да съкрати персонала си, така че няма да може да предоставя консулски услуги в пълен размер. От средата на май неимигрантските визи са спрени за руснаците.

През юни, след срещата на върха на президентите Владимир Путин и Джо Байдън в Женева, Москва и Вашингтон започнаха контакти по въпроса за нормализиране на работата на посолствата, но според руския външен министър Сергей Лавров този процес е "отбелязано време" за опитите на САЩ да окажат натиск върху Русия.