Украйна поиска НАТО да подготви санкции срещу Русия

Във вторник Алианса и Съединените щати предупредиха Москва, че ще плати "висока цена"

ЕС
11:12 - 01 Декември 2021
1754
Украйна поиска НАТО да подготви санкции срещу Русия

Украйна призова НАТО да подготви икономически санкции срещу Русия и да засили военното сътрудничество с Киев на фона на струпването на руски войски по нейните граници.

"Ще призовем съюзниците да се присъединят към Украйна в изготвянето на пакет от мерки за възпиране", заяви пред репортери външният министър на Украйна Дмитро Кулеба при пристигането си за разговори с колегите си от НАТО в Рига, предаде Ройтерс.

Като част от този пакет НАТО трябва да подготви икономически санкции, които да бъдат наложени на Русия, ако тя "реши да избере най-лошия сценарий", каза той и добави, че трябва също така да се засили военното и отбранителното сътрудничество с Украйна.

Във вторник НАТО и Съединените щати предупредиха Москва, че ще плати "висока цена" за евентуални военни действия срещу Украйна.

"Всяка бъдеща руска агресия срещу Украйна ще има сериозни политически и икономически последици за Русия", заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг на срещата в Рига.

Президентът на Русия Владимир Путин контрира, че Русия ще бъде принудена да действа, ако НАТО разположи в Украйна ракети, които могат да достигнат Москва в рамките на минути.

От посолството на Украйна в България разпространиха и основните изводи от проведения онлайн брифинг на министъра на външните работи Дмитро Кулеба на 29 ноември относно външната политика на Украйна. В него той предупреждава, че Русия продължава да ескалира ситуацията със сигурността в Донбас и Крим, както и по украинските граници.