Руски доклад ни обвинява в нацизъм

Руското външно министерство посочва като фашистка структура Българския национален съюз

Русия
12:50 - 05 Септември 2022
4702
Руски доклад ни обвинява в нацизъм

Руското министерство на външните работи е изготвило и представило на 30 август тази година доклад, озаглавен: "Относно ситуацията с прославянето на нацизма, разпространението на неонацизма и други практики, които допринасят за ескалацията на съвременните форми на расизъм, расова дискриминация, ксенофобия и свързаната с тях нетолерантност". В него се разглеждат явленията в много страни по света, които се описват от руската страна като прояви на нацизъм и неонацизъм.

В секцията за България са дадени примери с политически партии и отделни събития, като се признава, че тези политически субекти са маргинални по своята същност и не се очаква те да влязат в законодателната или изпълнителната власт на страната.

Руското външно министерство посочва като фашистка структура Българския национален съюз - неправителствена организация, която стои зад провеждането на "Луков марш" и посочва, че властите не предприемат нищо сериозно да не допускат провеждането на това мероприятие и въпреки опитите на софийското кметство да забрани провеждането на този марш, съдът обикновено го допуска, като това не се е случило само през 2021 година, когато съдът е потвърдил забраната, но шествието въпреки това е проведено.

В доклада обаче се поменава и ежегодното шествие провеждано в памет на пилота Димитър Списаревски.

Докладът отбелязва, че България следва линията на ЕС и се е въздържала от гласуване в Общото събрание на ООН на резолюцията "Борба с прославянето на нацизма, неонацизма и други практики, които допринасят за ескалация на съвременните форми. на расизма, расовата дискриминация, ксенофобията и свързаната с тях нетолерантност."

В доклада пише дословно: "В страната има редица структури, които открито пропагандират идеите на националсоциализма, по-специално расовата омраза и нетърпимост към националните малцинства, живеещи в страната (етнически цигани, турци, евреи и др.). Сред тях са "Български национален съюз" (БНС, водещото неонацистко движение в България, създадено през 2001 г. и регистрирано като неправителствена организация (НПО), позициониращо се като наследник на Съюза на българските национални легиони), българският клон на международната неонацистка организация "Кръв и чест" (създадена през 1987 г. във Великобритания) в Пловдив, крайнодясната организация Национална съпротива (създадена през 2008 г.) и Националистическа партия на България (основана през 2013 г.). На 21 април 2019 г. в София се проведе учредителният конгрес на структурата "Крепостта Европа", на който присъстваха представители на крайнодесни европейски НПО. България беше представена от членове на БНС."

Според доклада в София всяка година се отбелязва рождения ден на Адолф Хитлер на 30 април, като тогава се разлепват литовки с лика му, възхваляващи делото му. Отбелязва се също така, че в свободна продажба могат да сe намерят сувенири с изображения на нацистки знаци, книгата "Моята Борба" на Хитлер, творби на чужди и български отрицатели на Холокоста, сред които Р. Станков, както и Р. Харууд, А. Панайотов и др.

Според доклада демонстрация на фашистки символи редовно се регистрира на стадиони по време на футболни мачове между български клубове, някои от чиито фенове не крият принадлежността си към ултрадесни движения. Така през октомври 2019 г., по време на футболния мач от квалификационния етап за Евро 2020 между националните отбори на България и Англия, български фенове скандираха расистки лозунги и демонстративно вдигаха ръце, имитирайки нацисткия поздрав. Инцидентът получи широк отзвук в Европа. В резултат на това ръководството на БФС беше принудено да подаде оставка.

Според доклада в националното ни законодателство разпространението на фашистка идеология се преследва само в един член "За насилствено събаряне на конституционния ред" (чл. 108 от Наказателния кодекс на Република България), но няма случаи на наказателно преследване на това основание.

Според доклада "ситуацията с осигуряването на безопасността на местата, отредени за памет на съветските войници е тревожна. От началото на специалната военна операция на руските въоръжени сили в Украйна случаите на оскверняване на паметници и мемориали от Втората световна война зачестиха значително. От февруари до юли 2022 г. са констатирани около 15 факта на вандализъм."

В същото време се отбелязва, че не са установени факти за ексхумация или пренасяне на тленните останки на съветски войници на територията на България. Няма опити за привличане под отговорност за българските ветерани, воювали на страната на Българската народна армия партизански отряди и бойни групи. Не са регистрирани и случаи на забрана за използване на символи и отличителни знаци на Червената армия и СССР, възпрепятстване на възпоменателни събития по повод Победата във Великата отечествена война, както и противопоставяне на дейността на местните организации на ветераните и неправителствени организации, борещи се срещу неонацизма и прославянето на нацизма.

Отбелязва се че не са установени и открити прояви на дискриминация спрямо руснаците и рускоговорящите от страна на българското население.

Според доклада "реториката на нетолерантност към етническите малцинства, живеещи в страната, се провежда предимно на ежедневно ниво, въпреки че отделни случаи на използване на език на омразата, предимно антисемитски изявления, също бяха регистрирани по време на предизборни кампании. Изявленията на отделни политици, носещи ярка националистическа окраска, главно по темата за нарастването на престъпността и неграмотността сред циганската етническа група, стават обект на голямо внимание на медиите."

В същото време в страната свободно функционират партии и неправителствени организации, които защитават интересите на турското и ромското население.

Отбелязва се и че "официалните власти отказват да водят диалог с лица, които се самоопределят като македонци и искат признаване за национално малцинство. През 2019 г. Софийският апелативен съд е потвърдил позицията, заета от България преди 20 години за липса на "македонски етнос" на нейна територия..

Според доклада "има информация за трудности при осигуряването на функционирането на религиозни структури. Съобщава се, че духовните водачи на исляма също се чувстват лишени от правата си. На местно ниво се игнориат инициативи за изграждане на духовни училища за религиозно обучение на деца и издаване на мюсюлманската литература. Приемането на промените в Закона за изповеданията значително ограничи източниците на финансиране на религиозни организации от чужбина. В съответствие с друга утвърдена наредба е забранено носенето на обществени места на всички видове "дебели или полупрозрачни тъкани, които покриват или скриват лицето", включително забрадки, маски и други части от облеклото. Изключение правят само тези, които покриват лицата си поради професия или здравословни проблеми. Всички останали имат право да носят було и никаб само в религиозни институции и у дома."

Руското Министерство на външните работи отбелязва, че тази година ситуацията в областта на героизацията на фашизма и нацизма "рязко се е влошила" в световен мащаб. "В редица държави са се активизирали кампании за изопачаване на историята, фалшифициране на ролята на СССР в осигуряването на победата над нацизма и създаването на модерна система на международни отношения. Сегашният етап се отличава с висока степен на исторически ревизионизъм и реваншизъм, пълна подмяна на понятията, когато цинично, в името на политическата конюнктура, се разменят агресорите, отприщили войната, авторите на идеологиите за расова чистота. с държавата, която им се противопостави."

Според доклада "ясно се вижда как историческите концепции са се променили през годините, от сравняването на нацисткия режим с "тоталитарния" съветски режим до опитите да се прехвърли цялата отговорност за войната върху Съветския съюз и да бъде обявен за "престъпник, по-лош от Третия райх."  "По тази причина откровено се прикрива значението и най-вече същността на присъдата на Международния военен трибунал за съденето и наказването на главните военнопрестъпници на европейските страни от Оста (Нюрнбергския трибунал)." Според доклада "тази присъда е поставила всичко на мястото си: забранила военните престъпления и престъпленията срещу човечеството, извършени от нацистите и техните поддръжници, а също така е осъдила лидерите на нацисткия режим. Именно по време на Нюрнбергския процес светът научил в детайли за ужасите на националсоциализма и жестоките престъпления, извършени от последователите на тази идеология. И именно поради това за сегашните привърженици на "световния ред, основан на правилата" присъдата на Нюрнбергския трибунал е пречка. Много наблюдатели отбелязват, че историята се повтаря и моделите, разработени в нацистка Германия, се прилагат на практика днес."

Според руското дипломатическо ведомство "могат да се откроят редица държави, в които горепосоченото, с насърчаването на външни сили, се въвежда най-активно. В същото време се вижда друга категория страни, чиито правителства си затварят очите за подобни прояви и същевременно ретушират грозни картини от собственото си минало, расисткото отношение към собствените им колонии и унищожаването на коренното население. На практика подобно отношение провокира непрекъснато нарастване на инцидентите, мотивирани от расизъм, различни прояви на ксенофобия, етническа и религиозна нетърпимост."

За пример се посочва как в балтийските страни и Украйна "колаборационистите, които са сътрудничили на нацистите, се обявяват за членове на национално-освободителните движения, които са се борили за "независимостта" на своите държави. Разработват се и се прилагат редица мерки в образователната и образователната сфера, а в по-широк мащаб се правят опити за преформатиране на общественото съзнание. Образователни програми и културни проекти възхваляват "подвига" на доброволци от националните легиони на SS, които са се сражавали за нацистка Германия и са участвали в множество кланета на цивилни. Със съдействието на властите се разгръща дейността на национал-радикали и десни екстремисти, които често се превръщат в главните изпълнители на циничната "война" с паметници на съветските воини-освободители. За борбата срещу "руския свят" и съветското мемориално наследство националистите получават привилегията да диктуват понятието "правилен патриотизъм" на цялото общество. В повечето случаи националните власти не предприемат никакви мерки, за да спрат тази вакханалия. На практика няма реакция на протестите на руските дипломатически мисии."

"Най-заплашителна ситуация" в тази област се е развила, според доклада, "освен в Украйна, в балтийските държави, в Полша и в Чехия". В тези страни през изминалата година се е разиграла "невъобразима истерия с русофобски подбуди около честването на 9 май. 

Посочва се събарянето на паметниците на победата срещу фашизма, посветени на съветските воини и като примери се посочват паметниците в Рига, в чешката столица Прага и в град Нарва в Естония"