Руски правозащитник: Репресивният режим на Кремъл е като при Леонид Брежнев

Съветският наказателен кодекс се прилага с пълна сила, заяви Александър Черкасов

Русия
10:12 - 13 Октомври 2023
2576
Руски правозащитник: Репресивният режим на Кремъл е като при Леонид Брежнев

Репресивният режим на Кремъл се е върнал до нивото на периода на управление на бившия съветски ръководител Леонид Брежнев от 70-те и началото на 80-те години, казва в специално интервю за БНТ Александър Черкасов, който е руски правозащитник и бивш председател на закрития правозащитен център "Мемориал" от руските власти през 2022 година.

Според него броя на задържаните и осъдени заради недоволство с политиката на Кремъл относно инвазията в Украйна е много по-голям от този в бившия СССР, който е бил и по-голям от съвременна Русия. 

"През последните 20 месеца от началото на агресията в Украйна броят на политическите затворници непрекъснато нараства. Днес в нашите списъци има повече от 600 човека. Да, с извинение, режимът у нас, репресивният режим се върна дори не до нивото на Брежневския период. Да вземем тези близо 600 нови наказателни производства срещу онези, които протестираха срещу войната. Това много ли е или е малко за Русия, в която живеят близо 140 милиона жители? Това е твърде много, тъй като освен тези стотици наказателни дела имаме десетки хиляди административни такива срещу задържани на митингите хора, или за някакви си публикации в интернет, а повторното задържане на митинг, повторна публикация в интернет на антивоенна тема – това вече заплашва вече със затвор по криминално обвинение", обясни Черкасов.

"Още при започване на войната бяха приети нови букви в закона за оклеветяване на армията с лишаване от свобода до три години, и до седем години за публикуване на фалшиви новини по отношение на армията. Също, както и в Съветския Съюз - имаше политически членове от закона - за антисъветска агитация - седем години, а за оклеветяващи измислици – до три години затвор. Все едно ги преписват от Съветския наказателен кодекс. Дали са много наказателните дела? Стотици са. Но трябва да си припомним, че при съветската власт в късния ѝ период, не при Сталин, а след него, горе-долу около 59-та година наказателните репресии бяха само една част от общата репресивна кампания. На един осъден за политическо престъпление, така, както това го разбираше властта, се падаха около стотина „профилактирани“. Тоест, подложени на несъдебно въздействие. Това се правеше така, че човекът повече по никакъв начин да не се забърква в каквито и да било противодържавни работи", посочи Александър Черкасов.