Руски журналист разкри: Защо Христо Грозев бяга и от Австрия?

Българинът в "Белингкат" отдавна подозира пипалата на ГРУ във Виена, столицата е бъкана от шпиони

Русия
11:30 - 03 Февруари 2023
7084
Руски журналист разкри: Защо Христо Грозев бяга и от Австрия?

Отказът на разследващия български журналист от международното бюро "Белингкат" Христо Грозев да се завърне във Виена, където от години живее със семейството си заради подозрения, че може да бъде заловен или ликвидиран от руснаци, породи редица въпроси на международно ниво. 

Вчера, на фона на новината, че Австрия гони четирима дипломати на Кремъл поради несъвместими с политиката и ориентацията на страната-членка на ЕС действия, стана ясно, че Грозев остава в САЩ, където замина в края на миналата година малко след получаването на информацията, че е издирван от Москва. Грозев е главният разследващ журналист от "Белингкат" на руските нишки и внедряването на шпиони в западни страни, както и оказването на политическо влияние и насавдане на пропаганда. 

Той бе изслушан и от родния парламент, където призна, че му е назначена охрана в австрийската столица поради заплахата, но и че няма вариант да се върне в България заради потенциално хилядите агенти на ГРУ, внедрени в родината му, които биха могли да го заловят. 

Защо обаче и Виена се оказа опасна за него и семейството му? Обяснява не кой да е, а световно известният руски журналист Сергей Канев, отличен за куп материали срещу режима на Владимир Путин в частност за службите и принуден да напусне страната окончателно през 2018 г.

"Многократно съм писал и разказвал на лекции, че в Австрия служителите на ГРУ и СВР се чувстват като у дома си, а руското посолство във Виена буквално гъмжи от шпиони", обяснява Канев. 

И дава за пример подполковника от ГРУ Симьон Ковальов, който по думите на журналиста, шпионира под шапката на ръководителя на звеното за научно-техническо сътрудничество... В центъра на Виена. 

"Съветникът на посолството Евгений Амвросий наскоро получи апартамент в сградата на ведомството на Службата за външно разузнаване. Друг съветник Андрей Просвирников също е от СВР и преди това е служил във военно поделение 54939, което се занимава с шпионаж в интернет.

Първият секретар на посолството на РФ в Австрия Сергей Головашкин е служил в московския разузнавателен център на ГРУ. А друг 1-ви секретар, Василий Чижов, вече беше изгонен за шпионаж от Белгия, но Австрия любезно го приюти.

Освен това ГРУ стана толкова нагло, че подполковникът от там - Игор Вобликов, беше назначен за представител на МВР в Австрия. И това без да броим цялата армия от шпиони в различни международни организации", обяснява още Канев.