Руските богаташи смениха Ривиерата със Сочи

Бизнесмени разпродават яхтите си

Топ
12:53 - 17 Март 2022
3414
Руските богаташи смениха Ривиерата със Сочи

Руските богаташи, които попаднаха под западните санкции, решиха да заменят европейските курорти с родния си черноморски град Сочи. Нещо повече в последните дни собствениците на скъпи яхти започнаха да ги продават и всъщност да ги обменят за луксозни жилища в Сочи. Първите подобни опити са регистрирани при операции с обекти в жилищен комплекс Mantera Seaview residence, съобщава Лента.ру.

Според експерти поддръжката на яхти се оказва неизгодна за собствениците им, а броят на местата за акостиране в Сочи е намалял. В резултат на това бизнесмените започнаха да продават превозни средства и да инвестират получените пари в луксозни имоти. Имената на купувачите и конкретните суми останаха неизвестни, но експертите прогнозират, че в бъдеще броят на подобни сделки ще се увеличи. „При нас се обърна купувач, който планираше да продаде яхтата и да закупи недвижим имот в Сочи, при това в проект с висока строителна готовност. За него беше важно да намери не просто апартамент за инвестиция, а достоен вариант за себе си и семейството си”, каза Елена Кабешева, търговски директор на компанията.

Междувременно повечето българи и другите чужденци, живеещи и работещи в Русия, са застрашени да останат без финансови средства. Това се случва, след като системите за разплащане Visa и Mastercard обявиха, че излизат от федерацията. Това означава, че сънародниците ни, които са командировани в страната от България и получават заплатите си по банков път в българска банка, то на територията на Русия повече няма да могат да теглят пари от банкомати и да плащат с картите си безналично в магазините. В същото време издадените от руски банки Visa и Mastercard ще продължат да работят на територията на страната, тъй като се обслужват от местната национална платежна система.