Руските служби заловиха ислямски терористи

При задържането от престъпниците са били иззети забранени пропагандни материали

Свят
13:37 - 22 Ноември 2019
1912
Руските служби заловиха ислямски терористи

Федералната служба за сигурност (ФСС) на Русия е заловила девет членове на терористичната организация „Партия за ислямско освобождение”, подготвяли условия за сваляне на властта и създаване на „световен халифат”, предава РИА Новости.

От ФСС съобщават, че вследствие на проведена специална операция на територията на Москва, Татарстан и Тюменска област е прекъсната дейността на двама ръководители и седем участници в тази терористична организация.

Установено е, че те са създали мрежа от закрити терористични структури, осъществявали са финансовото обезпечаване на незаконната си дейност, разпространявали са терористична идеология сред населението и са вербували местни мюсюлмани да се включат в техните редици.

Членовете на структурата са осъществявали антиконституционна дейност, базирана на доктрината за създаването на „световен халифат”, разрушаване на институциите на светското общество и сваляне на действащата власт по насилствен път.

При задържането от престъпниците са били иззети забранени пропагандни материали, комуникационни средства и електронни носители на информация.

Срещу задържаните са образувани наказателни дела.

Партията за ислямско освобождение (Хизб ут Тахрир ал Ислами) е ислямистка политическа партия, основана през 1953 г. в Палестина. Действа активно в Сирия, Египет, Йордания, Тунис, Кувейт, Палестина, Турция и Западна Европа. Дейността ѝ е забранена в по-голямата част от арабските, източноевропейските, азиатските и близкоизточните държави.