Руският парламент одобри наказания за неспазване на карантинните мерки

Законопроект позволява на правителството да обяви извънредно положение

Новини
19:07 - 31 Март 2020
3532
Руският парламент одобри наказания за неспазване на карантинните мерки

Руският парламент одобри днес законопроекти, въвеждащи наказания за нарушаване на мерките, наложени заради новия коронавирус, предаде Франс прес.

Те бяха гласувани последователно от Държавната дума и от Съвета на Федерацията. За да влязат в сила, законите трябва да бъдат подписани от президента Владимир Путин.

Законопроектите предвиждат строги наказания, достигащи 5 години затвор, за разпространение на фалшиви информации, касаещи новия коронавирус. Те освен това позволяват на правителството да обяви извънредно положение.

Наказанията за нарушаване на ограничителните мерки варират от глоба в размер 500 000 рубли (5800 евро) до 7 години затвор в зависимост от всеки отделен случай, предаде БТА.

По данни на Франс прес 51 от общо 85 руски области са наложили към днес следобед мерки за изолация, обхващащи над 100 милиона души. Подобни мерки вече бяха въведени вчера в Москва и Подмосковието.

Руският премиер Михаил Мишустин разпореди да се прибягва до данните на мобилните оператори с цел контролиране дали се спазват мерките за изолация, въведени заради новия коронавирус в страната и по-специално в столицата Москва, която е основно огнище на епидемията в Русия, предаде Франс прес.

Мишустин нареди на министерствата на комуникациите и на вътрешните работи с помощта на мобилните оператори да контролират дали всички хора, поставени в изолация у дома след престой в чужбина, спазват тази мярка.

В Москва, където от вчера е наложена изолация на цялото население, кметът Сергей Собянин разпореди да се извършва същата проверка на всички 12 милиона официално регистрирани граждани. Собянин вече каза, че иска да въведе със същата цел "абсолютен контрол" с помощта на новите технологии, по-специално чрез огромната столична мрежа от камери за лицево разпознаване.

От своя страна групата Яндекс, която е дигитален лидер в Русия със своята търсачка и приложенията си за геолокализация, изготви "карта на самоизолацията" на големите руски градове, за да направи оценка, благодарение на данните на своите потребители, дали мярката за изолация се спазва.

Още преди кризата с коронавируса много неправителствени организации казаха, че се страхуват, че руската власт ще инвестира в новите технологии, за да упражнява засилен контрол върху населението, отбелязва Франс прес.