Руският петрол поскъпна над ценовия таван от $60 за барел

Приходите във Федералния бюджет от нефт и газ спаднаха през март с 43% на годишна база

Новини
12:18 - 06 Април 2023
1734
Руският петрол поскъпна над ценовия таван от $60 за барел

Руският петрол Уралс (Urals) поскъпна над ценовия таван от 60 долара за барел, определен от Г-7 през декември, благодарение на изненадващото допълнително съкращаване през уикенда на добивите от "ОПЕК +" с 1,16 млн. барела на ден.

Поскъпването следва възходящото движение на петролните фючърси Брент и WTI след решението на „ОПЕК+“.

Въз основа на ценовия таван на Г-7, ЕС и Австралия, руският петрол Уралс може да се търгува в щатски долари, само ако се продава под $60 за барел. Търговци на петрол казаха пред Ройтерс, че тъй като има период от време, през който се оценяват петролните товари, все още е възможно

сделките да бъдат осъществени под този ценови таван в зависимост от времето на тяхното сключване.

Руската валута пък поевтиня над 80 рубли за долар, тъй като по-ниското предлагане на чуждестранна валута и изтичането на капитали, съчетани с ограничена ликвидност, натежават повече от подкрепата, идваща от относително силните цени на петрола.

Руската валута поевтинява с 0,3% до 80,45 рубли за долар към 11,45 часа българско време, достигайки най-ниско ниво от април 2022 г. насам.

Междувременно приходите във Федералния бюджет на Русия от нефт и газ, които са от жизненоважно значение за икономиката на страната,

спаднаха през март с 43% на годишна база, съобщо финансовото министерство.

Русия регистрира приходи във федералния бюджет от продажби на петрол и газ за близо 688,2 млрд. рубли (около 8,67 млрд. долара) през март, което е малко повече от февруари (с приходи за 521,2 млрд. рубли), но значително по-малко от март 2022 г., когато приходите от продажби на петрол и газ надхвърлиха 1,2 трилиона рубли.

Трябва да се има предвид, че приходите през март се увеличиха спрямо месец по-рано благодарение на тримесечни плащания за данъка върху печалбата върху добива на въглеводороди на стойност 220,6 милиарда рубли.