Русофили , треперете: Иде страшната 101-а дивизия на американската армия

Крещящи орли се предислоцират по Източния фланг на НАТО срещу агресията на Путин

Свят
19:31 - 12 Август 2022
11923
Русофили, треперете: Иде страшната 101-а дивизия на американската армия

След 80 години 101-ва въздушнодесантна дивизия Screaming Eagles (Крещящи орли), се завръща в Европа. Това става ясно от туит в профила на US Mission to NATO.

Близо 2400 войници ще бъдат разположени в Румъния, България, Унгария и Словакия, за да защитават източния фланг на НАТО, да успокоят нашите съюзници и да възпират нашите противници, се посочва още в съобщението на мисията.

Дивизията е специализирана в операции по въздушно нападение. Бойците са обучени да планират,  координират и изпълняват множество операции за въздушно нападение с размер на батальон за превземане на терен.

Тези операции могат да се извършват от мобилни екипи, покриващи големи разстояния, воюващи зад вражеските линии и работещи в сурови условия с ограничена или влошена инфраструктура. Тя е в основата на щатските противотерористични операции в Ирак и Афганистан, както и в Сирия.

Създадена е през 1918 г., но придобива особена популярност във Втората световна война с ролята си в Десанта на Нормандия. 

Седалището на дивизията е във Форт Кембъл, Кентъки. Носи прозвището „върхът на копието“, дадено й от министъра на отбраната на САЩ Робърт Гейтс по времето на президентите Буш-младши и Барак Обама.