Ряпа пюре с пушена пъстърва
за 4 порции, 55 мин

Продукти
500 г ряпа – вид по избор
150 мл зеленчуков бульон
700 г картофи
5 глави червен лук – около 300 г
1 с.л. зехтин или олио
200 г филе пушена пъстърва или друга риба по избор
¼ връзка кервел или магданоз
¼ връзка копър
100 мл прясно мляко
сол, черен пипер и индийско орехче
Приготвяне
Ряпата се обелва и се нарязва на малки кубчета.
Кипва се бульонът, прибавя се ряпата и се вари под капал около 8 мин.
Картофите се обелват и се нарязват на кубчета 2 см. Добавят се при ряпата и се варят под капак още 20 мин. на тих огън.
Обеленият лук се нарязва на тънки пръстени.
Загрява се зехтинът или олиото и се запържва лукът с разбъркване на слаб огън 8-12 мин.
Филетата пъстърва се опаковат в хартия за печене. Слага се в тавичка и се пече в загрята фурна на 100 градуса около 10 мин.
Заделят се няколко стръкчета кервел и копър, останалото се нарязва.
Кипва се прясното мляко. Намачкват се на пюре ряпата и картофите, като постепенно се добавя прясното мляко. Подправя се със сол, черен пипер и индийско орехче и се разбърква с билките.
Лукът се подправя със сол и се изсипва върху пюрето. Гарнира се със стръкчетата кервел и копър.
Пюрето се поднася с печената пушена пъстърва.