Ряпа пюре с пушена пъстърва

за 4 порции, 55 мин

Кухня
15:46 - 28 Февруари 2025
1362
Ряпа пюре с пушена пъстърва

Продукти

500 г ряпа – вид по избор

150 мл зеленчуков бульон

700 г картофи

5 глави червен лук – около 300 г

1 с.л. зехтин или олио

200 г филе пушена пъстърва или друга риба по избор

¼ връзка кервел или магданоз

¼ връзка копър

100 мл прясно мляко

сол, черен пипер и индийско орехче


Приготвяне

Ряпата се обелва и се нарязва на малки кубчета.

Кипва се бульонът, прибавя се ряпата и се вари под капал около 8 мин.

Картофите се обелват и се нарязват на кубчета 2 см. Добавят се при ряпата и се варят под капак още 20 мин. на тих огън.

Обеленият лук се нарязва на тънки пръстени.

Загрява се зехтинът или олиото и се запържва лукът с разбъркване на слаб огън 8-12 мин.

Филетата пъстърва се опаковат в хартия за печене. Слага се в тавичка и се пече в загрята фурна на 100 градуса около 10 мин.

Заделят се няколко стръкчета кервел и копър, останалото се нарязва.

Кипва се прясното мляко. Намачкват се на пюре ряпата и картофите, като постепенно се добавя прясното мляко. Подправя се със сол, черен пипер и индийско орехче и се разбърква с билките.

Лукът се подправя със сол и се изсипва върху пюрето. Гарнира се със стръкчетата кервел и копър.

Пюрето се поднася с печената пушена пъстърва.