С критики срещу Русия Цветанов показа лицата на новата си партия (СНИМКИ)

Мозъчният тръст на бившия вицепремиер представи годишния си геополитически анализ пред съмишленици и бивши и настоящи членове на ГЕРБ

Политика
22:15 - 30 Юни 2020
7808
С критики срещу Русия Цветанов показа лицата на новата си партия (СНИМКИ)

Две седмици след като напусна ГЕРБ и три дни след като официално обяви, че ще прави своя партия Цветан Цветанов показа част от хората, които го подкрепят. Това се случи по време на представяне на годишния анализ на оглавявания от него неправителствен Евро-атлантическия център за сигурност. Събитието се състоя във вторник вечерта в шатрата зад НДК, като Цветанов събра близо 250 души съмишленици, гости, анализатори и журналисти. Медийната среща на Цветан Цветанов бе и първото публично събитие с негово участие след седмиците на социална изолация и след неговата заявка, че остава в активната политика.

Освен експерти от мозъчния тръст на Цветанов, както и много млади хора, с които той е работил в ГЕРБ, на събитието присъстваха председателят на комисията по външна политика в парламента Джема Грозданова от ГЕРБ и главният секретар на Съвета по сигурност към Министерския съвет Георги Кръстев. Присъстваха и отцепници от видинската структура на партията на Бойко Борисов, които се очаква да бъдат част от формацията на Цветан Цветанов - бившият кмет Огнян Ценков и бившият областен управител Албена Георгиева. От трибуната Цветан Цветанов благодари, че на събитието присъстват и дипломати, но не уточни от кои посолства са. 

Следвайки най-добрите традиции на американския политически мениджмънт бившият вицепремиер поздрави лично всички присъстващи, а след това се качи на трибуната, зад която имаше екран, изобразяващ голяма карта на света. Отвреме на време се показваше карта и на Балканския регион и на Черноморския, като картите трябваше да илюстрират заплахата, която идва от Русия по отношение на всички страни-членки на ЕС и НАТО.

Цветанов и част от експертите, които подготвиха годишния анализ на центъра седнаха в широки светлозелени кожени кресла. Някогашният втори в ГЕРБ коментира пред журналисти, че не бива да очакват от него да говори срещу бившата си партия. Същевременно той добави, че не смята да изгражда политическия си проект на лидерски принцип.
 

Цветан Цветанов влиза в шатрата зад НДК, след като си е дезинфекцирал ръцете

Основната част от анализа, която бе представена в НДК, бе посветена на отношенията на България с Русия в сферите на сигурността и енергетика. Експертите по международна и военна сигурност и геополитика проф. Румен Кънчев и ген. Съби Събев, както и енергийните спецове Христо Казанджиев и Иван Хиновски посочиха, че основната заплаха за нашата сигурност идва от Москва. Предполага се, че част от уважаваните анализатори ще се включат в учредяването на новата партия, а други ще работят за формацията като безпартийни експерти. Според бившия началник на Главното оперативно управление на Генщаба на Българската армия ген. Събев не трябва да се вярва на обещанието, че Русия няма да ни нападне, тъй като за последните години Москва е събрала мощен военен потенциал.

Според анализа на Евро-атлантическия център за сигурност българският енергиен сектор увеличава зависимостта си от Русия, което генерира огромен корупционен потенциал. Иван Хиновски и Христо Казанджиев отбелязаха, че проектите "Южен поток", "Турски поток" и АЕЦ "Белене" създават рискове не само за страната, но и за Централна и Югоизточна Европа като цяло.



В годишния анализ се отбелязва още, че Русия умело блокира проектите за доставки към региона от юг и югоизток и съумява да запази своето икономическо, а вследствие на това и политическо влияние. Според авторите реализацията на "Турски поток" особено много засилва тази тенденция и създава трудно преодолими пречки пред реалната диверсификация на източниците на природен газ за региона.

Те смятат още, че заради енергийните коридори, преминаващи през България и региона, се активизират руските разузнавателни служби. "Шпионските войни на Балканите, организирани и провеждани от Москва, ще засилват напрежението в региона, което може да го постави в състояние на вакуум и безнадеждност, докато бъдат преодолени историческите проблеми", пише още в анализа.

Журналистът Николай Кръстев, който е бивш кореспондент на БНР в Белград и Москва акцентира на факта, че руското разузнаване е засилило присъствието си на Балканите и Русия няма никакво намерение да се отказва от своите интереси в Югоизточна Европа. За пример той посочи неотдавнашните шпионски скандали в България, Сърбия и Северна Македония, при които руски шпиони под дипломатическо прикритие се опитаха да вербуват високопоставени военни или дипломати от съответните страни.

Експертът по международна сигурност и геополитика проф. Румен Кънчев

Цветан Цветанов отправи критики към управляващите, че нямало дебат по определени политики. Според него няма анализ на предизвикателствата пред страната, а политиците не говорят активно за енергийните проекти и сигурността. Като проблем той открои неизвестностите около строителството на АЕЦ "Белене", като посочи, че никой не говори за цената на проекта и за това какво реално ще спечели или ще загуби България от проекта.

Бившият вицепремиер обобщи, че тенденциите за момента са тревожни, тъй като в момента в света има три големи сили - САЩ, Русия и Китай. Според него най-голямото предизвикателство за ЕС и за България е да противодейства на руското и китайското влияние в Европа.

 

Енергийният експерт Христо Казанджиев

Цветан Цветанов коментира, че евроатлантическият път е единственият за страната, а доверието в институциите у нас трябва да бъде върнато. Той призова управляващите да подкрепят идеите за повече пари за европейска сигурност и да заемат ясна и категорична позиция в подкрепа на по-тясно партньорство в рамките на ЕС и НАТО. Като пример за грешна българска позиция бившият вътрешен министър посочи, че българското правителство не е заело ясна позиция по случая "Скрипал" и не е подкрепило Великобритания.

Думите на Цветан Цветанов реално са атака към премиера Бойко Борисов, който в разгара на кризата между Лондон и Москва през 2018 г. заради отравянето във Великобритания на бившия полковник на руското Главно разузнавателно управление (ГРУ) и двоен агент Сергей Скрипал, отказа да гони руски дипломати от България. Тогава Цветанов настояваше София да даде ясен знак на Русия и символично да изгони руски представители. На финала той отбеляза, че е важно България да поддържа тесни връзки със САЩ в областта на военната и енергийната сигурност.


Журналистът Николай Кръстев

В дискусията участва и изпълнителният директор на мозъчния тръст София Петкова, която е завършила политически науки и европеистика. Очаква се, че именно тя ще движи основната работа на центъра, след като Цветан Цветанов се заеме отново с партийно строителство.

Сред присъстващите беше и криминалният психолог Росен Йорданов, който е член на Управителния съвет на центъра. Той е бивш зам.-директор на Института по психология на МВР по времето, когато Цветан Цветанов беше министър на вътрешните работи. 

Криминалният психолог Росен Йорданов (вляво)

Снимки: АГНЕС МЕТОДИЕВА