С Lupa.bg: Идеалните пържени картофки

Кухня
10:58 - 13 Февруари 2021
2999
С Lupa.bg: Идеалните пържени картофки

Пържени картофи ли? Е това всеки го знае, а са и много мазни – няма как да са диетични!

Да, вярно е, че и най-злият враг на собственоръчното готвене, поне веднъж в живота си – със сигурност в подрастваща възраст, си е пържил картофки. И не, не е вярно, че хрупкавите картофки от тигана, трябва да се заклеймят – особено домашно приготвените от цял картоф, а не от замразените в торбичка.

Има три прости неща, които определят ще се получат ли наистина идеални пържени картофки, без да са се напоили с вредна мазнина.

Първото са самите картофи – сортът им, от тези твърдите, които не се разкашкват още със слагането да се пържат, превръщайки се в сюнгер за мазнина.

Второто, самата мазнина – тя трябва да е от най-термоустойчивите като слънчогледово или рапично олио. Може и масло – толкова са вкусни в него. Но предварително да е леко запържено до златисто и охладено до стягане – т.нар. препържено масло. Или пък да се добави към маслото и малко олио, за да му се вдигне устойчивостта на високи градуси. Или пък да се добави малко масло накрая.

Третото – никак не е за пренебрегване, е тиганът. Мазнината бързо изгаря и съответно картофките гълтат вредните, даже опасни вещества, ако се пържат в неиздържащ на много висока температура т.нар. тънък тиган с некачествено покритие. Дори и толкова любимото незалепващо покритие започва да отделя вредни вещества от 200 градуса нагоре. Затова най-добри за пържене, не само на картофи, са чугунените тигани или от висококачествена неръждаема, инокс стомана. Както и тиганите с керамично покритие. Защото в крайна сметка, за перфектните картофи, още преди сипването на мазнината, самият тиган трябва да е много добре загрят.

А най-накрая – нека да стане навик, пържените картофките трябва да минат през бързо отцеждане върху кухненска хартия.

Предварително сварени или сурови?

Под пържени картофи у нас преимуществено се разбира обелени и нарязани сурови и след това изпържени. В кулинарията обаче и другият вариант – сварени и запържени, си има подобаващото престижно място. Още повече, че така пърженето е с много по-малко мазнина.

Най-добрият резултат за варено-пържените се получава, ако картофите са сварени от предния ден. Така със сигурност са изстинали и са се стегнали. Никога не трябва да се пържат горещи, дори топли картофи, защото със сигурност ще се разпаднат и в най-добрия тиган. Не се разбъркват, само внимателно се обръщат с широка лопатка.

Предлагаме 2 перфектни рецепти от незаслужено по-непопулярния у нас вариант – пържени варени картофи.