С Lupa.bg: Как да си направим бърза и по-безопасно люта хариса

Кухня
09:37 - 23 Юни 2021
3976
С Lupa.bg: Как да си направим бърза и по-безопасно люта хариса

Нещо като лютеничка, но без домати и с бавно стриване в хаванче. Е, в съвременните условия може и бързо в блендера.

Много, много пикантно – до сълзи. С много, много различни червени пиперки – преобладаващо люти. Нарича се хариса. Лютото сосче е с традиционни корени в Северна Африка.

Горещтата паста се състои от над 20 пресни и/или сушени подправки. Основното са малки и големи – всякакви люти чушки, стрити с чесън, кимион, кориандър и други вкусове и аромати.

Пикантната хариса е незаменима за ястия като кускус и фалафел. Но и за мариноване на агнешко, пиле, риба, разбира се става и за свинско.

Отрасналите с хариса дори я използват за потапяне на хапки. Но за несвикналите на подобна лютивина е истинско предизвикателство. Затова по-кротко като начало – все пак няма нищо общо с лютеницата за мазане на филии.

Предлагаме вариант за бърза и не толкова опасно люта хариса.

 

Продукти

10 малки червени люти чушлета

1 голяма червена печена чушка

3 скилидки чесън

10 с.л. зехтин

½ ч.л. сол

1 ч.л. кориандър на прах

1 ч.л. кимион на прах

 

Приготвяне

Лютите чушлета се разполовяват по дължина и се отстраняват семките. Накисват се в топла вода за 30 мин.

Обелената и изчистена от семето червена печена чушка се накълцва на дребно.

Отцедените люти чушлета се нарязват на ситно.

Наситнява се или се счуква обеленият чесън.

Всичко се пасира или счуква в хаванче заедно със зехтина, солта, кориандъра и кимиона.

Ако все пак държите на люта до сълзи хариса, не махайте семките.