С Lupa.bg: Как да си направим бърза и по-безопасно люта хариса
Нещо като лютеничка, но без домати и с бавно стриване в хаванче. Е, в съвременните условия може и бързо в блендера.
Много, много пикантно – до сълзи. С много, много различни червени пиперки – преобладаващо люти. Нарича се хариса. Лютото сосче е с традиционни корени в Северна Африка.
Горещтата паста се състои от над 20 пресни и/или сушени подправки. Основното са малки и големи – всякакви люти чушки, стрити с чесън, кимион, кориандър и други вкусове и аромати.
Пикантната хариса е незаменима за ястия като кускус и фалафел. Но и за мариноване на агнешко, пиле, риба, разбира се става и за свинско.
Отрасналите с хариса дори я използват за потапяне на хапки. Но за несвикналите на подобна лютивина е истинско предизвикателство. Затова по-кротко като начало – все пак няма нищо общо с лютеницата за мазане на филии.
Предлагаме вариант за бърза и не толкова опасно люта хариса.
Продукти
10 малки червени люти чушлета
1 голяма червена печена чушка
3 скилидки чесън
10 с.л. зехтин
½ ч.л. сол
1 ч.л. кориандър на прах
1 ч.л. кимион на прах
Приготвяне
Лютите чушлета се разполовяват по дължина и се отстраняват семките. Накисват се в топла вода за 30 мин.
Обелената и изчистена от семето червена печена чушка се накълцва на дребно.
Отцедените люти чушлета се нарязват на ситно.
Наситнява се или се счуква обеленият чесън.
Всичко се пасира или счуква в хаванче заедно със зехтина, солта, кориандъра и кимиона.
Ако все пак държите на люта до сълзи хариса, не махайте семките.