С подпис на покойник укриват данъци за милиони в Слънчев бряг

НАП запечата 21 търговски обекта заради неплатен налог

Крими
16:51 - 30 Август 2019
7259
С подпис на покойник укриват данъци за милиони в Слънчев бряг

Териториалната дирекция на НАП в Бургас пресече схема за данъчни измами в особено големи размери, в основата на която била група от фирми, развиващи дейност на територията на най-големия ни Черноморски курорт Слънчев бряг, съобщиха от ведомството. 

Измамниците са ползвали елекронен подпис на покойник, с който са били регистрирани касови апарати, подавани са осигурителни декларации и са регистрирани трудови договори.

Запечатани са 21 обекта, стопанисвани от 11 фирми. Моментните обороти са иззети, а търговските обекти ще останат запечатани за 48 часа, като от съда е поискано удължаване на срока с цел обезпечаване на доказателства за целите на предстоящи ревизионни действия, коментира пред "24 часа" Христо Узунов, главен експерт в НАП Бургас.

Един от запечатаните обекти 

Ето как е действала схемата, според НАП: В началото на сезона на рискови за НАП собственици, се регистрират фирми без каквито и да е активи. Регистрират се фискални устройства, които са свързани с НАП и се издават касови бележки. Във фирмите се назначават работници, понякога на необичайно високи заплати, подават се данни за трудовите договори, но не се подават осигурителни декларации и не се внасят дължимите осигуровки.

Фирмите извършват реална дейност, акумулират високи обороти, но не се регистрират по ЗДДС, същевременно трупат задължения към НАП, които не се заплащат. Счетоводна отчетност липсва. От НАП Бургас уточняват, че поради липса на активи, натрупаните задължения не могат да бъдат обезпечени, затова отговорността по заплащане на задълженията ще бъде търсена от лицата, които реално стопанисват обектите.