Саботаж остави болници в Пловдив без апаратура за Covid-19

Политика
21:46 - 09 Април 2020
5659
Саботаж остави болници в Пловдив без апаратура за Covid-19

Призракът на Иван Тотев отново броди в Общинския съвет на Пловдив. С грандиозна манипулация бившият кмет организира приятелски огън срещу администрацията на Здравко Димитров и в крайна сметка провали идеята за закупуване на  медицинска апаратура за лечение на болните от коронавирус в двете общински болници "Св. Мина" и "Св. Панталеймон".

От администрацията поискаха разрешение да ползват 600 000 лева от средствата, заложени в инвестиционната програма на онкодиспансера, за спешно оборудването на бившите Първа и Втора градска, които трябва да приемат пациенти с COVID-19, съобщи „Марица”.

Тотев обаче първо пусна фейк чрез приближена своя медия, че парите се режат от лечението на онкоболните, а после привика съветниците от ГЕРБ и им нареди да гласуват срещу предложението на администрацията. Манипулацията продължи с подвеждащ въпрос към шефа на Националния кризисен щаб проф. Венцислав Мутафчийски на пресконференцията вчера дали е редно Общината да взима пари от Онкодиспансера.

Учуден, ген. Матуфчийски заяви, че средствата за лечение на онкоболните се превеждат по клинични пътеки от държавата и няма как общината да ги вземе. Никой не сметна за нужно да уточни, че предложението е средствата да се вземат от капиталовата програма на общинския онкодиспансер, а не от средствата за медицинско обслужване на пациентите. 

Още в първите минути след началото на сесията на местния парламент днес, огорчен, кметът Здравко Димитров оттегли предложението, като заяви, че няма да позволи да се правят спекулации на гърба на общината и някой да трупа рейтинг със зловредни манипулации в чумаво време.

"Не вярвах, че може да се намери човек, който да плете политически интриги, когато целият свят се бори с пандемията, като противопоставя болни срещу болни. Но и това се случи", каза пред "Марица" Здравко Димитров.

Въпросните 600 000 лева са от инвестиционната програма на КОЦ - Пловдив и са предвидени за строителство на паркинг и закупуване на гама камера, а общината щеше да ги възстанови, след като отменят извънредното положение, обясни от своя страна Калин Калинов - шеф на Общинския кризисен щаб и на дирекцията по здравеопазване.

Той цитира заповед № 159, т. 3, с която всички здравни заведения трябва да проявяват солидарност при подпомагане на болниците, определени за лечение на „Соvid-19”. Апаратурата, която щеше да бъде осигурена за МБАЛ „Св. Пантелеймон” и „Св. Мина” с въпросните средства, е от първостепенна важност и тя щеше да се ползва и след като премине пандемията, подчерта д-р Калинов.

Саботаж - така той нарече пред репортера на „Марица” инсценирания бойкот на намерението на администрацията.

Общинският съвет стана жертва на войната между Здравко Димитров и Иван Тотев, заключи Йордан Иванов  от Демократична България. Николай Радев, шеф на групата на БСП, се изуми, че кметът оттегля предложението. "Не слагайте под един знаменател всички съветници, изяснихме нещата и ще подкрепим, а това, че някой ви е звъннал по телефона и казал да се оттегли, няма значение", коментира Радев.

"Няма смисъл да даваме възможност някой да се упражнява на наш гръб", заяви кметът. И продължи: "Искаме да направим добро, не сме спрели да работим и благодаря на всички, които помагат в кризата. Но очевидно някои не искат да го видят. Колко хора се скриха, колко хора грабнаха и сега ги няма. Пет лева не са извадили от джоба за града, а сега атакуват отстрани", обърна се кметът към съветниците.

"Няма как да бъде заобиколен законът. Аз не крада, не продавам общинско имущество, както някои искаха да направят с Белодробна болница „Кудоглу”, напомни Димитров. Съветниците от ГЕРБ не пророниха нито дума, мълча и председателят на групата Йордан Илиев, приближен на бившия кмет Тотев.