Сачева и Хазарта предлагат да падне тайната на осиновяване

Внесоха в деловодството на Народното събрание законопроект за промяна на Семейния кодекс

Новини
14:19 - 28 Юни 2023
3402
Сачева и Хазарта предлагат да падне тайната на осиновяване

Деница Сачева от ГЕРБ и Христо Петков - Хазарта от "Продължаваме промяната" внасят в деловодството на Народното събрание законопроект за промяна на Семейния кодекс.

"Специално каузата, свързана с отпадането на тайната на осиновяване, е кауза на депутата Христо Петров. А това, което предлагаме ние с колегите от ГЕРБ/СДС, се отнася до Националната система за осиновявания, за това да се подобри начина, по който работи системата за пълно осиновяване", представи идеята Сачева в кулоарите на парламента.

През последните години има тенденция на почти двоен спад в броя на осиновяванията, имало и редица оплаквания, че

процедурата е прекалено бавна, няма и достатъчно информация,

посочи народният представител.

В измененията на Семейния кодекс се предвижда и изграждане на национална информационна система, като се даде възможност и за електронно кандидатстване и проверка на прогреса при вече подадени документи.

Друга много важна стъпка към качествени законодателни промени в Семейния кодекс е добавената нова ал. 4 от чл. 105, предаде Дарик.

Тя предвижда да се въведе задължение за оказване на съдействие при предоставянето на информация за произход

от страна на съхраняващите информация органи – администрацията на местната власт, РЗИ, ДМД и др.

Причината за въвеждането на такива разпоредби е, че понастоящем дори при допуснато разкриване на информация от страна на съда по чл. 105 от Семейния кодекс, не е прецедент да се отказва предоставянето на такава информация. С тази промяна законодателството отговаря на очакванията на десетки осиновени да могат по законов ред да получат информация за своя произход.

Право, което е изведено и в Конвенцията за правата на детето, Хагската конвенция.

"Предлагаме категорично да падне възможността и за разсиновяване, 

макар и да са много малко такива случаи. За нас е изключително важно децата да не получават допълнителни травми от подобен акт", добави тя.

"За нас е важно децата, а и не само - и възрастни, да имат право да разберат своя произход. От темата, свързана с осиновяванията, почти 2 милиони души за засегнати, не само пряко, разбира се - говорим за роднини, за разширени семейства", подчерта Деница Сачева.