Съдът направи за смях прокуратурата и освободи Нико Тупарев

Адвокат: С неговия арест разчистват терена за някого

Общество
18:40 - 28 Юни 2024
9973
Съдът направи за смях прокуратурата и освободи Нико Тупарев

Съдът направи за смях прокуратурата и освободи от ареста шумно арестувания продуцент Нико Тупарев, пише в. "Сега". Магистратите дори не му определиха каквато и да е мярка за неотклонение. Преди това прокуратурата поиска постоянния арест на Тупарев, като обяви, че имало "разумно подозрение", че продуцентът бил присвоил 1,4 млн. лв. от дружество. Обвиняващият прокурор е небезизвестния Димитър Франтишек Петров, нашумял покрай аферата "Осемте джуджета".

Според съдията Виктор Чаушев от Софийския градски съд обаче няма данни за престъпление, а сумата, която според прокуратурата, е присвоил, е изплатена печалба. Решението на съда бе взето близо час след началото на заседанието. То не е окончателно и може да бъде обжалвано в тридневен срок. 

По време на заседанието стана ясно, че съдружникът на Тупарев – Александър Тошев, известен като Джони Каскета и Джони Лудия, твърди, че продуцентът е прехвърлил пари от съвместната им фирма "Лайм" ООД към сметки на лични фирми и към свои лични сметки без разрешение от Общото събрание на съдружниците. Става въпрос за сума в размер на 1,4 милиона лева, разказва Нова тв. 

Съдружникът на Нико Тупарев, който твърди, че е ощетен от него - Александър Тошев, известен като Джони Каскета, в компанията на Цветан Цветанов

Адвокатът на Тупарев Любомир Таков обвини Софийската градска прокуратура, че се меси в частен спор между партньори и потенциално гражданско дело. По думите му Тупарев не е извършил престъпление от общ характер. Освен това, нямало как да има длъжностно престъпление, при условие че Тупарев изобщо не е длъжностно лице, както твърди прокуратурата. Съдът също подчерта, че Тупарев не е длъжностно лице.

Целта на задържането и обвиненията срещу продуцента Нико Тупарев са да бъде разчистен теренът за някого. Тук не става дума просто за отнемане на бизнес. Това коментира по-рано в петък Грета Ганева, която е адвокат по търговските дела на Тупарев. Продуцентът беше задържан от МВР вчера, като единственото ясно е, че това е направено по разпореждане на прокуратурата. До момента държавното обвинение не е обявило какво точно е делото срещу Тупарев и не става ясно какво налага задържането му. Той може да бъде държан в ареста без санкция на съд до 72 часа.

"Обвинението е за това, че в качеството си на съдружник е "присвоил чужди пари... поверени му да ги пази и управлява", като е "наредил" суми, разпределени му от дружеството за изплащане на печалба/ дивидент. Сумите са минали по банков път, с платен данък, обявени са като разпределен дивидент в ГФО и в данъчните декларации на дружеството и на самия Нико", написа във Фейсбук Ганева.

Нико Тупарев бе освободен от ареста поради липса на каквито и да било доказателства

Тя разкрива и интересен детайл от кухнята на прокуратурата - наблюдаващ прокурор по делото е бившият спецпрокурор Димитър Франтишек Петров, прочул се и с прословутия казус "Осемте джуджета".

Според адвоката очевидно не е извършена елементарна проверка поне в Търговския регистър, от която прокурорът би могъл да установи, че управител на дружество за периода, за който е обвинен Тупарев, е бил другият съдружник, както и че единствено управителят е разполагал с представителни пълномощия да извършва банкови нареждания, т.е. "Нико Тупарев няма как да си е наредил сумата".

"Управителят и вече бивш съдружник на Нико е представил в Търговския регистър документи със съмнително съдържание и автентичност, които се оспорват в съда и е сезирана прокуратурата, въз основа на които е станал уж едноличен собственик на капитала, а за да замаже положението после е опитал да направи съдружник съпругата си чрез нейно дружество", пише Ганева. Същият този човек, който е и първи братовчед на Тупарев, е подал сигнала, по който прокуратурата формално се е задействала.

Тя допуска, че решението за задържането на Тупарев "е било взето вероятно по идентичен начин с този, за който разказваше Любена Петрова (Павлова след развода с Пепи Еврото) - обвинителните актове са се пишели в "Осемте джуджета" и след отнасянето им в прокуратурата направо са били подписвани от съответния прокурор и изпълнявани".