Съдът не пуска Бенчо Бенчев да се лекува в Турция

Според магистратите заминаването на бизнесмена за Анкара ще забави процеса

Крими
15:24 - 08 Ноември 2019
2037
Съдът не пуска Бенчо Бенчев да се лекува в Турция

Бургаският районен съд потвърди мерките срещу бизнесмена Бенчо Бенчев за парична гаранция от 50 хил. лв. и забрана за напускане на страната по делото, което се води срещу него по обвинение за укриване на Димитър Желязков-Очите, притежание на боеприпаси без разрешително и неправилно съхранение на огнестрелно оръжие.

Адвокатите му Пламен Найденов и Менко Менков поискаха делото да бъде прекратено и върнато в прокуратурата заради тежки процесиални нарушения, но магистратите прецениха, че няма достатъчно основание за това и то ще продължи на 9 декември с изслушване на свидетели. Така Бенчев няма да може да пътува до Турция, за да се лекува, както той поиска.

Според магистратите прегледът и консултациите в държава, която не е членка на ЕС и едно евентуално отклонение от разрешението на съда, би удължило разглеждането на делото в неподходящ срок.
"Не може цял живот да си почтен и честен и накрая да те обвиняват. Невинен съм", заяви на влизане в съдебната зала Бенчев и определи процеса като "представление".

Според прокурорите по делото Зорница Щърбева и Силвия Рандева обаче имало достатъчно събрани доказателства срещу Бенчев и по трите обвинения.

Като процесуални нарушения в досъдебното производство защитата на Бенчев определи липсата на превод на материалите по делото, които са на гръцки и турски, което ограничавало правото на защита на бизнесмена. Според адвокат Менков томовете били частично преведени, без подпис на оторизирания преводач. В един от тях пък преводът бил само на съдържанието, а не на доказателствата. Бенчев поиска превод на всеки лист от край до край.

Касае се за превод от български на гръцки език на документи, предназначени за Гърция по издадената Европейска заповед за арест. По делото са налични и документите, преведени от турски език, обясниха от съда.

"Не става ясно какво точно е направил Бенчев, тъй като обвинението не е ясно формирано - дали той е транспортирал Очите от Солун до Истанбул, помогнал му е да премине границата или му е наел стая в хотел в Турция", атакува обвинението за укривателство адв. Найденов, цитира "24 часа".

Като мотив за прекратяване на делото и връщането му на прокуратурата защитата посочи и факта, че разследването у нас и в чужбина се водело от следовател, който не е назначен от окръжен прокурор и това компрометирало процеса. Магистратите обаче бяха категорични, че не е налице нарушение на процесуалните правила, а раследнавнето от следовател се налагало заради сложността на делото.

Съдът в Бургас не намери за основателен и довода на защитата, че Димитър Желязков е бил посочен в обстоятелствената част на обвинителния акт като свидетел и като обвиняем. По делото е посочено, че свидетелят е бил привлечен от Спецпрокуратурата и като обвиняем, се казва в мотивите на магистрати.

Според Найденов и по другите обвинение за боеприпасите и огнестрелните оръжия не ставало ясно как точно бизнесменът е нарушил закона.

Обвинението срещу зърнения бос е, че в периода от 2 до 4 август м.г. е помогнал на Митьо Очите да избегне наказателно преследване, тъй като на 2-ри е транспортирал с кола Желязков от Солун до Истанбул и му е предоставил стая в хотел, резервирана на името на Бенчев.

Другите две обвинение са, че при обиска в дома му на 5 август били открити 57 фабрични патрона, без да има надлежно разрешително, а огнестрелните оръжия - ловната карабина и три пистолета, не били съхранявани в метални каси със секретно заключващи се устройства.
На последните избори Бенчо Бенчев отново влезе в общинския съвет на Бургас, но този път от коалиция "Ние, Гражданите", след като миналото лято БСП свали доверието си от него след случая в Очите.