Съдът пак се изгаври с Фандъкова. Възстановиха за втори път уволнена директорка

Идиотската врътка на общината да запази фаворитката си Вяра Богатева за шефка на 151-а градина се провали

Общество
17:30 - 09 Юни 2023
37703
Съдът пак се изгаври с Фандъкова. Възстановиха за втори път уволнена директорка

Пореден грандиозен провал в съда претърпяха столичната кметица Йорданка Фандъкова и присъдружните й чиновници в нашумелия казус със 151-а детска градина и смачканото от шкаф пръстче на дете.

С решение от 08.06.2023 г., състав на Софийският градски съд отмени решението на районния съдия от СРС Цветелина Костова, с което беше потвърдено повторното уволнениние, извършено от Столичния кмет Йорданка Фандъкова, спрямо директора на Детска градина No 151 ”Леда Милева” - гр .София Мирела Гошкарян.
 
След като пред април 2020 г. Гошкарян беше дисциплинарно уволнена от Фандъкова, съдът я възстанови на работа в края на 2021 г., но същата успя да работи само 5 дни, когато столичният Кмет отново я уволни, на друго основание, а именно чл.328 ал.1 т.8 от Кодекса на труда.

Последната хипотеза обаче касае случаи, при които работникът се освобождава от длъжност, за да може на неговото място да се възстанови друг работник, който е заемал длъжността преди това и е бил възстановен на работа от Съда или от работодателя.

От Столична община обаче решават да се правят на нетипично умни и на погрешно основание уволняват заместващата Гошкарян Вяра Богатева, след което си отменят заповедта сами, възстановяват я на работа и уволняват отново титулярния директор. Това става по писмено предложение на Секретаря на Общината Венера Милева - видно от снимки в социалните мрежи в близки отношения с Вяра Богатева.


Съставът на СГС приема обаче, че: "Мирела Гошкарян не е назначена на процесната длъжност след Вяра Богатева и спрямо Гошкарян не е приложимо (в полза на Богатева) основание по чл.328 ал.1 т.8 от КТ"

И това е така защото Гошкарян е заела длъжността "Директор" в детската градина още през 2003 г., а през 2005 г. е спечелила конкурс за тази постоянна длъжност, докато Вяра Богатева е назначена през 2020 г. за временно изпълняваща длъжността, след уволнението на Гошкарян.

За да възстанови на работа последната, съдебният състав приема за ирелевантно и обстоятелството, че веднага след второто уволнение от Столична община правят конкурс за Богатева, който тя печели. Ако Гошкарян се върне на работното си място, Богатева ще бъде освободена именно по чл.328 ал.1 т.8 от КТ независимо, че е държала конкурс, понеже не е титуляр на длъжността.

Популярният адвокат Кристиан Гьошев от Пловдив (на основната снимка с Гошкарян), който води и двете дела на уволнената, заяви: "Тази опит за хитруване на госпожа Фандъкова с погрешното уволнение на временния директор Богатева и отмяната му е една долна постъпка, за която ще се понесе отговорност от всички по веригата, взели участие в изготвянето на това злодеяние."