Съдът: Полицията правилно не допусна блокада на АМ „Тракия”

Топ
15:13 - 06 Август 2020
1788
Съдът: Полицията правилно не допусна блокада на АМ „Тракия”

Административният съд в Стара Загора смята, че действията на длъжностните лица от МВР, които не допускат блокада на магистрала "Тракия" от страна на протестиращите, не са фактически по смисъла чл. 250 от АПК, а се извършват в изпълнение на регламентирани в закона правомощия. Това стана ясно на днешното заседание на съда, предава "Монитор".

Не са налице основания да се разпореди прекратяване на обжалваните действия. Искането се явява неоснователно и следва да бъде отхвърлено, обяви състав на старозагорския административен съд в свое разпореждане от 6 август по повод искане на Сдружение за оптимизиране на правосъдието и администрацията за прекратяване на неоснователни действия извършвани от длъжностни лица в МВР-Стара Загора, изразяващи се в блокиране на автомобили по пътя за Хасково.

Искането е било подадено на петия ден от блокадата на пътното платно в района на неработещото летище на пътя Стара Загора - Хасково. Според протестиращите не те, а полицията възпрепятства свободното придвижване на гражданите и това налага използване на обходни маршрути.

В текста на разпореждането /публикувано в социалните мрежи/ съдът е записал още: “… създаването на организация по движение по път І-5, поради блокирането му от протестиращи се основава на законовата разпоредба на чл. 14,ал.2 т.5 от ЗМВР, даваща правомощие на полицейските органи да осигуряват обществения ред при протести, като и чл. 167,ал.1, т.1 от ЗДвП . Те изпълняват предвидените в закона дейности, посочени по-горе по опазване на обществения ред и осигуряване на безопасността на движението по път І-5 .“ .

Искането за отстраняването на униформените от района на протеста е отхвърлено като неоснователно. То може да бъде обжалвано в тридневен срок пред ВАС. Междувременно в социалната мрежа участничка в протестната акция разпространи заснето от нея самата видео, в което нарича един от униформените служители на реда „капут“.

В коментари под линка за лайфа старозагорци напомниха на авторката, че е общински съветник и подобен език е твърде далеко от разбиранията им за цивилизован диалог.

Опит да посредничи при решаване на казуса и отварянето на пътя преди дни направи кметът на Стара Загора Живко Тодоров, но часове след срещата си с него протестиращите отказаха помощта му за диалог с институциите.