Съдът поряза БХК по Covid дело срещу Костадин Ангелов

Актуални новини
13:13 - 22 Ноември 2022
1449
Съдът поряза БХК по Covid дело срещу Костадин Ангелов

Софийският районен съд отхвърли искове на Българския хелзинкски комитет (БХК) срещу Министерския съвет и бившия министър на здравеопазването Костадин Ангелов (ГЕРБ) за дискриминация срещу възрастните и хронично болните във възприетата от държавата имуниционна стратегия срещу Covid-19.

Решението, което е постановено на 7 ноември, не е окончателно и подлежи на обжалване пред Софийски градски съд.

Единият от исковете е за това, че възрастните хора на и над 65-годишна възраст и хората с придружаващи хронични заболявания бяха поставени по-назад в първоначалния имунизационен план.

Според БХК това представлява нарушение на забраната за пряка дискриминация по признаците "възраст“ и "увреждане“.

Той, обаче е отхвърлен като неоснователен заедно с иска за непряка дискриминация чрез т. нар. "зелени коридори“ за ваксиниране.

Другият отхвърлен иск е, че Ангелов е извършил пряка дискриминация по признаци "възраст“ и "увреждане“, като не е приоритизирал възрастните хора на и над 65-годишна възраст и лицата с придружаващи хронични заболявания, както и че е извършил непряка дискриминация.

Последният отхвърлен иск е за осъждане на ответника Министерски съвет да преустанови нарушението, като измени Националния план за ваксиниране срещу Covid-19, приоритизирайки възрастните хора и тези с придружаващи хронични заболявания.

В мотивите си съдът посочва, че през първата седмица след въвеждането на т. нар. "зелени коридори“ броят на ваксинираните под и над 60-годишна възраст не се различава съществено, от което следва извод, че чрез въвеждането не е бил ограничен достъпът на възрастните хора до ваксини.

Съдът намира, че паралелното ваксиниране в периода от 19.02.2021 г. до 17.05.2021 г. на лица от целевите групи на Фази І – V и всички други желаещи има легитимна цел – да се осигури максимално оползотворяване на наличните количества ваксини на фона на общоизвестното обстоятелство за ограничени доставки на ваксините и нежелание на множество лица от целевите групи в приоритизираните фази да се ваксинират в първите месеци на ваксинационната кампания.

Според съда възприетият от правителството подход отговаря и на препоръките на Европейската комисия за предприемане на специфични стратегии за някои групи от населението като младите хора.

"Никога и по никакъв начин не бих си позволил да дискриминирам която и да е било група от населението за сметка на друга", написа в профила си във фейсбук Костадин Ангелов, по повод решението на съда.