Съдът потвърди "парична гаранция" за собственика на "Феникс Дупница"

Новини
12:50 - 17 Февруари 2020
1551
Съдът потвърди "парична гаранция" за собственика на "Феникс Дупница"

Окръжният съд в Кюстендил потвърди мярката за неотклонение "парична гаранция", в размер на 10 000 лв. по отношение на Кольо Илиев - собственикът на "Феникс Дупница". Тя трябва да бъде внесена в 10-дневен срок, считано от днес. При непредставянето й в посочения срок, съдът може да вземе на подсъдимия по-тежка мярка за неотклонение.

Съдът отхвърли исканата от защитата на Илиев и от него по-лека мярка, но счете, че е неоправдано и налагането на по-тежка такава. Той посочи, че исканата парична гаранция е висока. "Аз не съм милионер", каза пред съда Илиев, предаде БТА.

Пред съда Илиев посочи, че технологичният отпадък, за чието съхранение е обвинен, не е негов и той не може да се разполага с него. Илиев посочи, че в голямата си част той представлява ПВЦ-блистери, съдържащи поливинилхлорид, който при определени условия е опасен и дори смъртоносен, а стойността на отпадъка е около 3 милиона лева. Илиев посочи пред съда още, че този фармацевтичен отпадък се съхранява в близост до депото, което стопанисва той, на терен от около декар, което е станало с разрешение на Общината в Дупница през 1997-1998 година. Илиев допълни, че е писал множество писма до всички институции, но без резултат.

Собственикът на "Феникс Дупница" Кольо Илиев е привлечен като обвиняем по досъдебно производство за това, че от неустановена дата до 5 февруари 2020 година, в землището на Дупница е управлявал отпадъци от разнородни материали, с неустановен към момента вид и произход, не по установения ред и с това е създадена опасност за живота и здравето на другиго или са причинени немаловажни вреди на околната среда.

Илиев се предаде в полицията на 7 февруари, след тридневно издирване, за да му бъде връчен акт за прекратяване на дейността на предприятието "Феникс Дупница". По-рано, на 5 февруари, в предприятието му беше извършена специализирана полицейска операция.

"Ще се съобразим решението на съда, ще внесем в указаният срок паричната гаранция и ще чакаме разследването да е обективно, всестранни и пълно, за да излезе истината", каза след заседанието защитникът на Илиев.

"Оттук нататък институциите да мислят. Писал съм писма до министерството, до РИОСВ, до кмета на Дупница за съхранението на този отпадък", каза след заседанието Илиев. Пред БТА той посочи, че според него технологичният отпадък е отговорност на Община Дупница.