Съдът в Ловеч гледа делото за побоя над шофьор на автобус край Карлуково

Крими
08:44 - 03 Юли 2024
1224
Съдът в Ловеч гледа делото за побоя над шофьор на автобус край Карлуково

Окръжният съд в Ловеч ще разглежда днес протеста на прокуратурата срещу решението на Районния съд в Луковит да освободи от ареста двамата мъже, нанесли побой на шофьор на автобус с туристи край село Карлуково.

Съдът в Луковит не уважи искането на прокуратурата двамата мъже, баща и син, да останат за постоянно в ареста и ги освободи - единият с парична гаранция от 2 хиляди лева, другият под домашен арест.

В мотивите на съда се посочва, че се приемат представените от прокурора доказателства на този ранен етап от разследването могат да обосноват предположение, че обвиняемият Р.С.П. е извършил престъплението, в което е обвинен, чрез нанасяне на удари в областта на главата на пострадалия. Няма обаче доказателства за наличието на реална опасност обвиняемият да се укрие или да извърши престъпление.

Съдът се е съобразил и с доказателства за сериозно и дългогодишно заболяване, от което обвиняемият страда, а и заради което е на постоянно медикаментозно лечение.

Магистратите са се съобразили и с липсата на доказателства обвиняемият да се е укривал или да е възпрепятствал разследването.

Що се отнася до обвиняемия С.П.П. който е освободен с парична гаранция, според съда той е съпричастен, но няма доказателства да е нанасял удари в областта на главата на пострадалия (според показанията на разпитаните очевидци, включително и на пострадалия).

Няма и доказателства да се е укривал или да е възпрепятствал разследването.

След решението на луковитския съд окръжният прокурор на Ловеч Валентин Вълков заяви, че мерките ще се обжалват на по-горна инстанция.

"Касае се за причинена средна телесна повреда по хулигански подбуди, при което на водача на автобуса е причинено счупване на ребро и на челюст. Претърпял е хирургическа интервенция. Надявам се да няма по-тежки последствия за водача на автобуса", каза Вълков.

От съда в Луковит обаче поясниха, че тези коментари не са били подкрепени с никакви доказателства пред съда, нито такива фактически обвинения са посочвани от самия прокурор при привличането на лицата като обвиняеми.

Делото в Окръжния съд е насрочено за 14:00 ч.