Съдебният процес срещу Нетаняху започва на 17 март

Премиерът на Израел е обвинен в измама, подкуп и злоупотреба с доверие по три отделни случая

Свят
16:39 - 18 Февруари 2020
1060
Съдебният процес срещу Нетаняху започва на 17 март

Съдебният процес срещу премиера на Израел Бенямин Нетаняху за корупция ще започне на 17 март - две седмици след предсрочните парламентарни избори на 2 март, пише "Таймс ъв Израел".

Министерството на правосъдието обяви, че първото заседание ще започне на 17 март в 15,00 часа местно време.

На 28 януари главният прокурор Авичай Манделблит внесе обвинителния акт срещу Нетаняху в окръжния съд в Йерусалим. За първи път в историята на страната действащ премиер е изправен пред съда.

Нетаняху е обвинен в измама, подкуп и злоупотреба с доверие по три отделни случая.

Първият случай, известен като Случай 1000, е свързан с получаване на подаръци, включително пури, шампанско и бижута от милиардери, сред тях е австралийският крал на хазарта Джеймс Паркър, в замяна на услуги. При Случай 2000 Нетаняху е обвиняван в тайно споразумение с топ израелския вестник Yedioth Ahronoth с цел да се навреди на конкуренцията на медийния пазар в замяна на положително отразяване на управлението на министър-председателя.

Третият и най-скандален случай е Случай 4000. Той е свързан с регулаторни промени за стотици милиони долара в полза на телекомуникационната компания Bezeq в замяна на положително отразяване на Нетаняху в новинарския сайт Walla News, субсидиран от компанията.

Израел ще проведе избори за трети път за година.