Съдии в България въртели черно тото

Реферите заловени със СРС-та, след като двама шефове на клубове се оплакали от схемата на среща при Бойко Борисов

Спорт
01:10 - 17 Октомври 2019
2459
Съдии в България въртели черно тото

Елитни футболни съдии са били хванати чрез специални разузнавателни средства (СРС) да уреждат мачове от българското първенство. Реферите са били под наблюдението на прокуратурата заради сигнал, че има данни за черно тото в Първа лига, съобщи агенция „Монитор”.

 Първи за схемата съобщили двама шефове на футболни клубове у нас по време на среща при министър-председателя Бойко Борисов през юли тази година, На разговора тогава присъстваха някои от собствениците на най-големите клубове у нас, шефът на БФС Борислав Михайлов, който във вторник подаде оставка, главният прокурор Сотир Цацаров, заместника му Иван Гешев, вътрешният министър Младен Маринов, както и Гошо Гинчев, съветник на спортния министър Красен Кралев.

Разследването срещу съдиите е стартирало през юли след срещата на премиера Бойко Борисов с футболни ръководители в Министерски съвет

След разговора прокуратурата е започнала предварителна проверка, при която са били следени рефери, както и служители на БФС. Преди няколко дни наблюдението засякло уговарянето на предстоящ мач в първенството и информацията за това веднага била предадена към държавното обвинение. Така във вторник е образувано и досъдебно производство и се е стигнало до обиските във футболния съюз.

„Досъдебното производство е за организирана престъпна група, сред която има и длъжностни лица и която е извършвала престъпления срещу спорта”, цитиран е от „Монитор“ шефът на Специализираната прокуратура Димитър Петров. Той обаче отказа да даде повече подробности заради течащото в момента производство.

Според неофициална информация в момента се проверяват онлайн системи за залози у нас и в чужбина, за да се установи какъв е размерът на генерирания финансов ресурс от престъпната група.

Запознати твърдят, че при някои от най-важните мачове оборотите, които се генерират от залози, са между 1 и 3 млн. лв. Разследващите обаче трябва да установят каква част от тях са в следствие на спекулациите и колко прибират брънките по престъпната верига.

До късно вечерта във вторник бяха разпитвани председателят на съдийската комисия в БФС Йордан Сталев и още четирима души, които са задържани. Самият Сталев обяви, че не са му повдигани обвинения, но отказа да уточни за какво е бил разпитван. Петимата от БФС бяха закопчани, след като ГДБОП влезе в офисите на БФС в Бояна. Очаква се да им бъдат повдигнати обвинения за организирана престъпна група, извършвала престъпления срещу спорта. Тези текстове от Наказателния кодекс предвиждат до 10 години затвор и глоби до 30 000 лв.

Шефът на съдиите Йордан Сталев отрича, че е сред обвинените за черно тото. Сталев бе разпитван в ГДБОП във вторник, но не бе арестуван

При акцията в централата на футболния съюз също така бяха иззети компютри и документация, които в момента се проверяват. Премиерът Бойко Борисов пък уточни, че действията срещу БФС не са във връзка с расисткия скандал от мача с Англия, а са били предварително планирани.

Това не е първата акция срещу черното тото в българския футбол. През 2014 година служители на ГД "Криминална полиция" привикаха за разпити популярни имена във футбола като Мартин Камбуров и Йордан Господинов от „Локомотив“ (Пловдив), централният защитник на ЦСКА Александър Тунчев, както и Иво Иванов и Йордан Тодоров от „Локомотив“ (София). През май тази година пък БФС изхвърли от професионалния футбол старозагорския „Верея“ за уреждане на мачове по сигнал от УЕФА. Тогава от футболната централа сезираха прокуратурата и за нелегално финансиране на клуба от съмнителни руски и китайски източници.