Съдия и полицаи да разследват главния прокурор, поиска Надежда Йорданова

Магистратът ще бъде временно преназначен във ВКП

Актуални новини
16:04 - 20 Юли 2022
4380
Съдия и полицаи да разследват главния прокурор, поиска Надежда Йорданова

Съдия с ранг във ВКС и полицията ще разследват главния прокурор и заместниците му, предлагат от Министерството на правосъдието в пакет от закони, с които да изпълнил условията за парите по плана за устойчивост. Това съобщи Надежда Йорданова и заместникът й Емил Дечев.

Съдията ще бъде временно преназначен във ВКП, докато трае разследването, а след това ще де върне на поста си, каза Емил Дечев.

Предлага се разследването да се води от разследващи полицаи от МВР, а не от следователи, които са част от прокуратурата и са подчинени на ръководителя й. Предвидено е отстраняване от длъжност на главния прокурор и заместниците му в случай, че разследването налага това.

Според него и министър Йорданова дори това Народно събрание да да се разпусне, следващото трябва да разгледа законопроектите, за да получим парите от Европа.

Единствената разлика с разследването на обикновените граждани е, че съдията, който временно ще стане прокурор няма да подлежи на институционален контрол, за да може да бъде истински независим.