СЪДИЙСКИ ПОДАРЪК Бандата на Райко Кръвта излиза на свобода

Новини
18:26 - 10 Октомври 2019
66933
СЪДИЙСКИ ПОДАРЪК Бандата на Райко Кръвта излиза на свобода

Върховният касационен съд пусна на свобода Васил Василев – Бай Васо, баща на убития през 2005 г. ъндърграунд герой Васил Арарски – Райко Кръвта, както и останалите членове от пернишките „Килъри”. Единственият от зрелищно арестуваната през 2013 г. за серия от поръчкови убийства банда, който остава в затвора е Милчо Петров – Чироза.

До освобождаването на пернишките „Килъри” се стигна, след като Върховния касационен съд потвърди окончателните присъди на всички членове на бандата. Според решението на съдиите, присъдите на Бай Васо, Иван Цветков – Ванчето и Калоян Томов – Рокера се намаляват. Таткото на пернишкия гангстер Райко Кръвта бе осъден на 7 години, но след като присъдата му бе намалена на 5 години лишаване от свобода, той излиза от затвора, тъй като вече е излежал наказанието. Подобна е съдбата и на Ванчето и Рокера, чиито присъди бяха намалени от 6 на 3 години.

Васил Василев - Бай Васо, бащата на Райко Кръвта (посочен с жълтата стрелка), бе пуснат от затвора, след като присъдата му като част от пернишките "Килъри" бе намалена.

Единственият от бандата, който остава в затвора, е Милчо Петров – Чироза. Той обаче ще лежи само 10 години в затвора вместо първоначално дадените му 18 и то за мафиотско убийство. Чироза е признат за виновен, че стои зад разстрела на Теодор Неофитов - Ханс в местността Адамец край Гаров дол през 2008 г.

Пернишката група за поръчкови убийства „Килърите 3” бе заловена през август 2013 г., след като серийният убиец и доскорошен човек на Бай Васо - Станислав Ангелов – Сиси, заведе криминалистите до пернишкото село Габров дол и им посочи къде е заровено тялото на Ханс. В продължение на 3 г. Специализирания съд гледаше делото срещу 12-членната банда, занимаваща се с убийства, наркотици, проституция и черно тото. Голяма част от арестуваните обаче бяха оневинени.

За създател на групировката от Перник се смята Райко Кръвта, а след смъртта му бандата е оглавена от Румен Стефанов - Алф, който обаче също е убит. След това лидер на групата става Милчо Чироза, но тарторът в сянка е Васил Василев – Бай Васо, бащата на Райко Кръвта.

Пернишките "Килъри" бяха разследвани и за убийството на Жоро Илиев. Смята се, че босът на ВИС е ликвидиран от Райко Кръвта.

Бандата бе разследвана даже за убийството на висаджийския бос Жоро Илиев, както и за още поне 5 екзекуции, сред които убийствата на Николай Христов – Хайо и Петър Крумов – Пупи. Доказателства обаче не бяха събрани.

Сред свидетелите срещу пернишките „Килъри” бе осъдения за убийство Николай Николов – Шатката. Той обаче избяга от Софийския затвор през 2014 г. заедно с гватемалецът Хосе Гевара Мартинес.

Свидетелят срещу "Килърите" Николай Николов - Шатката избяга от Софийския затвор през 2014 г. и оттогава е в неизвестност